Правителството прие предложение за актуализация на държавния бюджет за 2014 година и на бюджета на НЗОК.

По-рано на тристранния съвет стана ясно, че социалните партньори приемат необходимостта от актуализация на бюджета, но препоръчват тя да бъде в рамките на 3% дефицит от прогнозния БВП.

Актуализацията залага на нов държавен дълг в размер на 4,5 милиарда лева, както и достигане на дефицит до 4%. Министерства и ведомства получават 448 млн. лева, които в момента липсват. Актуализацията трябва да покрие увеличените заплати в МВР, месечните социални помощи и добавки. Липсват пари за зимно почистване на пътища, планирани държавни доплащания в земеделския сектор.
100 милиона лева се предвиждат допълнително за НЗОК.

Проблемът с КТБ и банковата стабилност също е разчетен за решаване чрез поемането на допълнителния дълг и подсигуряване на финансов буфер.

Порожанов смята, че в сегашния бюджет има сериозни диспропорции. Той открои три проблема в него - неизпълнение на приходната част, увеличение на разходите и замразяване на средствата по две от европрограмите.

По думите на министъра самата бюджетна рамка е била заложена с амбициозни приходи - около 2 мрд. лв. повече в сравнение с миналата година при заложена инфлация от 1,8% и ръст на БВП 1,8%.
Такъв ръст на приходите е нереалистичен още от самото му залагане, а Агенция "Митници" се е намирала в недобро състояние, отбеляза министърът. Той добави, че сега МФ се опитва да засили контрола - и граничен, и на различни точки в страната чрез работата на мобилните групи.

За съжаление, ще се наложи актуализация на бюджета за тази година, каза пред журналисти председателят на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев след заседанието на НСТС.

Правилно сформираното ново правителство трябва да внесе проект за актуализация на бюджета, а служебният кабинет да даде отчет за изпълнението на приходите и разходите по държавния бюджет за деветмесечието, както и анализ, да направи отчет за управлението на държавния дълг и неговото състояние и за състоянието на фискалния резерв”, коментира Велев, цитиран от "Фокус".

Днес от МФ обявиха, че към края на август бюджетният дефицит вече е 1.276 млрд. лв., фискалният размер - 8.7 млрд. лв., а държавният дълг 9.49 млрд. лв.

Васил Велев посочи, че емитирането на нов държавен дълг е проблемно, особено при липса на публично достъпна официална информация и варианти за разрешаване на проблемите в КТБ, ТБ "Виктория" и настоящия състав на УС на БНБ.

Големите проблеми при събираемостта на данъчните приходи са главно при приходите от ДДС по внос заради намаляващи цени на основните суровини и изместване на вносните продукти от ЕС вместо от трети страни, коментира на свой ред министър Порожанов.
Това е допринесло до спад на стойността на износа с 6,4% спрямо миналата година.

Актуализираните прогнози предвиждат отрицателна инфлация на потребителските цени в размер на 1,1 на сто като дефлаторът на БВП също се прогнозира да бъде отрицателен в размер на 0,1 на сто, докато предишната прогноза бе за положителна стойност от 1,5 на сто, посочи Порожанов.

Ревизираните прогнози предвиждат реален ръст на БВП от около 1,5 на сто на годишна база, а номиналният размер на БВП за 2014 г. ще е с над 2,4 млрд. лв. по-нисък от очакваното.

Финансовият министър припомни, че разходите на министерствата са били намалявани неколкократно през годината и ведомствата ще изпитат недостиг на средства до края на 2014 г.

Ето защо е разписано увеличение с 448 млн. лв. на разходите на първостепенните разпоредители с бюджетни средства, в това число се предвиждат 150 млн. лв. за МТСП основно за разширяване на социалното подпомагане заради повишаването на цената на тока.

Очаква се отваряне на програмата "Околна среда" през ноември, но държавата трябва да извършва плащания, за да не бъдат изгубени средства по програмата, припомни министърът. Размерът на фискалния резерв в момента е 8,2 млрд. лв., но всичко е разчетено за покриване на дълг, обясни още Порожанов.

Подкрепена е актуализацията в бюджета на НЗОК

Работодателските и синдикалните организации подкрепиха внесения за съгласуване проект за промени в бюджета на НЗОК за 2014 г.

Предвижда се 50 милиона лева да бъдат за болнична помощ, 25 милиона лева – за лекарства за домашно лечение, 15 милиона лева – за лечение на онкологични заболявания и 10 милиона лева за медицински изделия.