През живота си съм избягвал безсмислените противопоставяния. В политиката винаги съм вярвал, че смислено е кой какво е свършил, а не кой кого е победил. Не тържествувам, че правителството е подало оставка.

Категорично не, отговори той в отговор на въпрос дали в момента непосредничи за нов съюз между ГЕРБ и ДПС. Коалиции в президентството няма да се правят докато аз съм държавен глава, допълни той.

Суверенът свали от власт Пламен Орешарски, но и гражданското общество, което порасна през последната година. Но като строител ще ви кажа - правителството се самосвали. Няма как да построите една къща без здрави фундаменти.

То започна да живее ден за ден, реформи не се случиха, хоризонтът се скъси, посочи държавният глава.

В политиката не се впечатлявам от силни политици, но много се впечатлявам от силни институции. Днес дойде моментът българските институции да покажат, че могат да работят, посочи президентът.

Не искам нищо повече от един стандартен текст, който вече е практика в нашата политика, а получавам безпочвени обвинения, каза още Плевнелиев относно функциите на бъдещия служебен кабинет и предложението му той да има широки правомощия и да може взема външни заеми.

Плевнелиев уточни, че не иска нищо повече от нещо, което вече е правено - през 1996 година в подкрепа на първите дни на служебното правителство на Стефан Софиянски.

На 5 август в 11.00 часа ще е ясно кой ще стане служебен премиер, отвърна още Плевнелиев на въпрос. Той каза, че тогава първо ще обяви принципите, а след това членовете на служебното правителство.

Държавният глава каза още, че не мисли за втори мандат. Той бе категоричен, че Кристалина Георгиева ще бъде номинирана от служебното правителство за еврокомисар.