Това стана ясно след среща между представители на Здравната каса и на Българския лекарски съюз този следобед, предадoха Дарик и БНР.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов каза, че на някои места в страната като в София, Пловдив, Лом има сигнали за свръххоспитализации на пациенти, притеснени от фиксираните бюджети на болниците, които предстои да бъдат въведени.

"Всички болници, които са превишили бюджетите си драстично, предстои да бъдат проверени", обясни той.

Райчинов увери, че лекарското съсловие няма да позволи цените на клиничните пътеки да бъдат намалявани.

От Надзорния съвет на касата обаче обясниха, че за намаляване на цените на клинични пътеки ще може да се говори през април, когато станат ясни резултатите от разходите на касата за първите три месеца от годината.

"Приключи това болниците да продължават да харчат, а държавата да обслужва тези разходи. Съобщението към болниците е ясно: "Купонът свърши!". Не може да продължава безразборното харчене на пари от болниците, а след това държавата да покрива разходите", каза в началото на месеца здравният министър Петър Москов.

Вчера той обясни, че ще се налагат санкции на болници, които искат пациентите да заплащат дейности, включени в основния пакет, по който пациентите ще бъдат лекувани.

Разделянето на здравните грижи на два пакета - основен и допълнителен - е заложено в промените на Закона за здравното осигуряване, приет в пленарна зала на първо четене.