През тази година финансирането на сектора е било 3,34 милиарда лева, припомня всекидневникът. А през 2017-а ще бъде е 4,167 милиарда.. Увеличението на разходите е с близо 25 на сто, а като дял от брутния вътрешен продукт те скачат от 3,8% до 4,5 процента.

В тези суми освен парите за министерствата на отбраната и на вътрешните работи са включени и бюджетите на всички служби за сигурност и държавния резерв.

Нарастването е драстично, сравнено с увеличението на парите за други ключови сектори. За здравеопазване те се вдигат от 3,938 млрд. лв. на 4,206 милиарда (ръст от 6,8 на сто). За образование повишението е със 7,3% - от 3,12 на 3,35 милиарда лева.

Причината за нарастването на парите в "Отбрана и сигурност" са проектите за модернизация на армията, които тръгват от следващата година. Става въпрос за покупка на западни изтребители и построяването нови бойни кораби.

Като сума най-впечатляващо е увеличението при МВР - с над 106 милиона лева. Министерството е лидер при харчещите, като проектобюджетът му е 1,23 милиарда лева. В сравнение с миналата година увеличението е 9,4 на сто.

Реформата в министерството, която трябваше да намали разходите на едно от най-скъпите ведомства, очевидно не се е случила, констатира "Сега". Вместо да харчи по-малко, министерството ще направи точно обратното.

Пълният текст на информацията е публикуван тук