Този бюджет на националната сигурност спазва обещанието ми да закрилям американците, заяви Тръмп пред журналисти на срещата в Белия дом, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В първото си предложение за бюджет президентът ще поиска увеличаване на разходите за Пентагона с 54 милиарда долара и съкращаване със същата сума на средствата за неотбранителни разходи, включително значително орязване на помощта за чужбина, каза висш правителствен служител, цитиран от Ройтерс.

Тръмп ще остави на министерството на отбраната да решава как да харчи допълнителните милиарди, а финансирането за повечето федерални агенции ще бъде намалено, добави представителят на Службата за управление и бюджет.

Бюджетът ще съдържа историческо увеличение на разходите за отбрана, което има за цел възстановяването на армията ни, отбеляза Тръмп, който превърна въпроса за сигурността и борбата срещу групировката "Ислямска държава" в едни от стълбовете на предизборната си кампания.

Съединените щати воюват в Близкия изток от 17 години, похарчиха 6 трилиона долара за военни операции и подкрепа на съюзниците си, а не постигнаха нищо, сега положението там е по-лошо от преди. Никога не бяхме губили война, а сега никога не печелим войните, подчерта президентът, цитиран от ТАСС.

Пред губернаторите Тръмп заяви, че правителството му ще работи експедитивно за осъществяване на необходимите реформи.

Вицепрезидентът Майк Пенс на свой ред каза, че правителството на Тръмп "ще е най-добрият приятел", който американските губернатори са имали някога, посочва Асошиейтед прес.

Тръмп изтъкна, че правителството му ще направи всичко възможно да възстанови авторитета на щатите.

Той отбеляза, че предложението му за бюджета предвижда увеличение на средствата за федералните правоохранителни органи, което ще помогне на властите да се борят с престъпността и ще запази доларите на данъкоплатците в страната, за да се подпомагат ветераните.

Тръмп каза, че възнамерява да увеличи разходите за инфраструктура и отбеляза, че САЩ харчат милиарди долари в Близкия изток, докато американските пътища са осеяни с дупки.

Президентът отново повтори, че планира да отмени закона за общодостъпно здравеопазване "Обамакеър".

Ще научите повече утре вечер, добави той, говорейки за речта си пред двете камари в Конгреса, в която ще изложи плановете си за мащабни строежи на пътища и мостове. Това ще е голямо събитие, послание до света в днешните опасни времена за силата и решимостта на Америка, каза той.