Това коментира финансовият министър Петър Чобанов след последното заседание на кабинета преди оставката.

"Знаем за какво трябват тези пари, ясно беше показано и неколкократно споделено, че дългът от емисията, която направихме на международните пазари, и която беше най-успешната емисия, правена до момента, 3 млрд. лв. са за покриване на емисията, която падежира януари следващата година, но дотогава има време и това дава някаква допълнителна гъвкавост", отбеляза министърът.

Той коментира, че в основната си част бюджетният дефицит се поражда от европейски средства. Продължават усилията за размразяване на средствата по "Околна среда" и когато това стане, с първите около 470 млн. лв. на практика ще се заличи дефицитът, дължащ се на европейските средства, заяви Чобанов.

Ако няма актуализация на бюджета, дефицитът към края на годината трябва да е около 2%. От ГЕРБ обаче настояха за ревизия, при която е възможно той да достигне над 7%.

Относно актуализията на бюджета на НЗОК Чобанов коментира, че е трудно служебното правителство да реализира някакви мерки за дисциплиниране на системата, иначе такива били възможни. Парите обаче не били необходими в момента, а едва в края на годината.

Чобанов коментира и допълнителното финансиране на трите служби за сигурност: НСО, ДАНС и НРС. Това било договорка, постигната при разговорите с президента и този ангажимент бил изпълнен.

„Положихме усилия, те представиха допълнителни анализи и се съгласихме с тях. Знаете, че в КСНС участват ръководителите на тези служби и въпросът беше поставен няколкократно. Просто сега след средата на годината, когато се видя как вървят с изпълнението на бюджета си, се прецени, че трябва да бъдат отпуснати още средства”, обясни министърът.

На последното си заседание днес кабинетът „Орешарски" развърза Бюджет 2014 г. и отпусна на министерства и държавни комисии и БАН около 18 млн. лева за неотложни плащания.

Чобанов добави, че все още има средства, които могат да се разпределят ефективно за борба с бедствия и че в централния бюджет ще остане ресурс, който позволява разпределяне при допълнителни нужди.

В момента финансовото министерство подготвя доклад за състоянието на бюджетите на отделните министерства и ведомства, който ще бъде предоставен на следващия кабинет, отбеляза Чобанов.