Представители на БСП се срещнаха с премиера Пламен Орешарски и са настояли да оттегли предложението за актуализация на бюджетите. За срещата и за настояването каза председателят на ПГ на КБ Атанас Мерджанов.

Премиерът е заявил, че ще размисли по искането на БСП, но от думите му се разбра, че едва ли ще се съобрази с него.

На поредната си среща с граждански организации Орешарски подчерта, че са внесли този вариант обмислено, а не необмислено, за да не създадат напрежение и да позволят служебният кабинет да работи нормално.
Притесненията, по думите на премиера в оставка, са свързани с това, че парламентът няма да работи до края на октомври.

БСП аргументират настояването си с факта, че в предложението за актуализация е записано, че държавният бюджет може да се изпълни и при сегашните параметри.

Противопоставяме се на актуализацията на държавния бюджет, категорична е Корнелия Нинова. Според нея от внасянето на проекта за актуализация досега има съществени промени във финансовото състояние на държавата - увеличен е фискалният резерв, след като в държавата са влезли европейски средства.

Нинова допълни, че исканата актуализация на бюджета няма да подобри нито параметрите на финансовото състояние на България, нито живота на хората, а в дългосрочен план ще го влошат.

По-рано ГЕРБ и ДПС подкрепиха актуализацията на държавния бюджет и на този на НЗОК, като за разглеждането им е свикано извънредно заседание на НС. В този момент БСП напусна залата.

Против сме това и напускането на залата показва твърдата ни позиция, че по никакъв начин няма да участваме в новия икономически и политически сговор между ДПС и ГЕРБ, категорична е Нинова.

Тя заяви, че няма да подкрепят предложението на президента и на новото мнозинство от ДПС и ГЕРБ за избиране на Калин Христов за управител на БНБ.
Христов е част от проблема и от екипа, който създаде проблемите в БНБ, и той не може да бъде част от решаването му, коментира тя.

С увеличението от последните дни на фискалния резерв не се налагат абсолютно никакви актуализации на бюджета, тъй като резервът е достатъчен за решаването на каквито и да е въпроси през следващите два месеца, каза Румен Гечев и допълни, че няма никакви макроикономически причини да се иска промяна на държавния бюджет.

Според него искането "един от вдъхновителите на банковата ваканция да оглави БНБ противоречи на здравия управленски разум".

Искаме, когато му дойде времето, след избора на нов парламент, оставка на целия Управителен съвет на БНБ, каза Гечев и допълни, че настояват протоколите от заседанията на УС на БНБ да бъдат публикувани, за да се види как е гласувано по проблемите на банковата ваканция и на КТБ.

Актуализацията на бюджета е внесена преди 10 дни, защо искат изтеглянето й сега, попита Йордан Цонев от ДПС.

БСП vs. ГЕРБ и ДПС или обратно

По-рано Атанас Мерджанов коментира, че маските са паднали и днес ясно е проличала новата коалиция между ГЕРБ и ДПС, която подкрепя президента за бюджета.

"Дайте да приемем бюджета на вашето правителство. Ако не искате да гласувате и актуализацията на бюджета, трябва да ми обясните как това правителство е стояло една година и защо. Щом не е било ваше, целта е била да унищожите ГЕРБ, и тъй като вие не можете, сте помолили по-големия брат от ДПС да свърши тази работа", коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"ДПС няма да бламира кабинета "Орешарски" като не гласува предложената от него актуализация. Това би било предателство към собствения кабинет и не ДПС върши предателство към собствения си кабинет, а БСП", заяви от трибуната Йордан Цонев от ДПС.

Цонев определи по-късно като нелепи и евтини твърденията за коалиция между ДПС и ГЕРБ и попита защо БСП бламираха собственото си правителство.

АНКЕТА: Да се актулизира ли държавният бюджет?