Председателят на Европейския съвет Доналд Туск уточни, че разговорите ще засегнат броя на депутатите в следващия Европейски парламент, избора на следващ председател на Европейската комисия, както и последиците за общия бюджет от напускането на Великобритания.

За срещата в Брюксел снощи пристигна и българския премиер Бойко Борисов. Той присъства и на официалната вечеря дадена от белгийския премиер Шарл Мишел.

Не се предвижда на срещата да бъдат приети решения.

По въпроса с изборите за ЕП догодина Туск отчита, че евродепутатите предлагат броят на мандатите да бъде намален от 751 на 705, като част от британските места бъдат оставени в запас за представители на държавите, които предстои да се присъединят към ЕС.

Европейските ръководители ще обсъдят също възможността в бъдеще Европейският съвет и ЕК да имат един общ председател. Те ще разискват възможността отново бъдещият председател на ЕК да бъде излъчен измежду предварително обявени водещи кандидати от средите на европейските партии.

Туск ще предложи за обсъждане насоките, които подготвя за преговорите между ЕС и Великобритания за бъдещите отношения. Предстои тези насоки да бъдат утвърдени през март.

ЕК уточни по-рано, че напускането на Великобритания ще доведе до годишен недостиг на около 10 милиарда евро в бюджета на ЕС. Европейският съвет трябва да прецени как да подходи - дали националните вноски в бюджета да бъдат увеличени и къде средствата да бъдат насочвани.

Съществуват предложения в новите условия парите за земеделие и сближаване (основно строежи на пътища) да бъдат по-малко.

Сред другите въпроси пред държавните и правителствените ръководители са броят на бъдещите еврокомисари, възможността националните парламенти да блокират европейско законодателство, приемането на повече решения в ЕС не с единодушие, а с мнозинство.

Накратко на срещата ще бъдат разисквани темите за финансирането на дейности в Либия и за обстановката около Кипър.