Предложението бе гласувано от депутатите на ДПС и ГЕРБ, а представителите на БСП излязоха от залата. От "Атака" не присъстваха на заседанието. Последва поименна проверка, след която бе събрано нужното мнозинство.

Актуализацията на бюджета предложи шефът на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев. Според него тя е задължителна, защото без нея е застрашена националната сигурност на държавата. Той обвини бившите си партнори от БСП, че бягат от отговорност.

"ДПС няма да бламира кабинета "Орешарски" като не гласува предложената от него актуализация. Това би било предателство към собствения кабинет и не ДПС върши предателство към собствения си кабинет, а БСП", заяви от трибуната Цонев.

Според правителството, бюджетът трябва да бъде актуализиран със 725 млн. лв., от които 500 млн. лв. по-малко приходи и 225 млн. за Здравната каса. От ГЕРБ поискаха близо 6 млрд. повече в бюджета, но днес Бойко Борисов обяви, че е склонен и на така предложената ревизия.

Цонев припомни, че преди година ДПС и БСП също са поискали актуализация на бюджета и държавата е била в същото състояние. Тогава към полугодието изпълнението на бюджета е било с 0.67% по слабо

"Няма логика при по-лошо изпълнение на бюджет да приемем различно от тогавашното решение"
, обясни Цонев.

Като допълнителни аргументи депутатът изтъкна и политическата криза в страната и ситуацията с КТБ.

Председателят на ПГ на Коалиция за България Атанас Мерджанов го репликира, че на последните консултации ГЕРБ са имали единна позиция с ДПС за  актуализацията на бюджета и по други въпроси, предаде БТА. Според него маските са паднали и днес ясно е проличала новата коалиция между ГЕРБ и ДПС, които заедно с президента имат общо мнение за бюджета.

От БСП твърдо се противопоставиха на ревизия на държавните финанси с мотива, че това не е наложително. Те приемат само актуализацията на здравния бюджет.

От името на ГЕРБ Бойко Борисов призова БСП да гласуват актуализацията на бюджета на собственото си правителство. Той прогнозира, че бъдещият служебен кабинет може да работи и повече от 3 месеца.

"Ако след изборите имам 90 депутати и пак ви се наложи коалиция БСП-ДПС, пак ще актуализирате бюджета и аз ще ви се присмивам от тази трибуна", лаконичен бе лидерът на ГЕРБ.

"Дайте да приемем бюджета на вашето правителство. Ако не искате да гласувате и актуализацията на бюджета, трябва да ми обясните как това правителство е стояло една година и защо. Щом не е било ваше, целта е била да унищожите ГЕРБ, и тъй като вие не можете, сте помолили по-големия брат от ДПС да свърши тази работа", коментира още Борисов.

Същевременно той бе категоричен, че не може да се говори за коалиция ГЕРБ-ДПС.

По-рано в парламента за актуализация на бюджета призова и президентът Росен Плевнелиев.

АНКЕТА: Да се актулизира ли бюджетът на НЗОК?

АНКЕТА: Да се актулизира ли държавният бюджет?

КРЪСТОСАН ОГЪН: За актулизацията на бюджета