Във връзка с утвърждаването на цени за второто тримесечие на 2017 г. на обществения доставчик "Булгаргаз" ЕАД, Българската търговско-промишлена палата /БТПП/ изразява своята последователна позиция срещу непазарната намеса на държавата на енергийния пазар, съобщиха от палатата, цитирано от БТА.

Депресирането на цената на обществения доставчик от Регулатора през първото тримесечие на 2017 г. с 15,78 на сто общо (13,9 на сто от повишаване на цената на "Газпром" и 2,69 на сто от повишаване на курса на долара) добавено с 14,71 на сто общо за второто тримесечие на 2017 г., допълнено с неясно формулирани разходи за задължение към обществото, логично формира шоковото нарастване, което се отразява неблагоприятно върху газовия сектор и енергийния пазар, се посочва в прессъобщението.

БТПП не подкрепя проекта на решение на КЕВР за утвърждаване на цени за второто тримесечие на 2017 г., по които общественият доставчик продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, включително компонента за компенсиране на разходи, произтичащи от наложени задължения към обществото.

Според палатата подзаконовият нормативен акт, въз основа на който се определя компонентата за компенсиране на разходи, произтичащи от задължения към обществото, изисква пълна прозрачност пред обществото при формирането на разходите за сигурност на доставките, за защита на околната среда и енергийната ефективност, които ще бъдат извършени от обществения доставчик през второто тримесечие на 2017 г. с оглед те да бъдат компенсирани.

От палатата са на мнение, че чрез необоснованото прехвърляне на финансовата тежест върху потребителите на природен газ дефицитите и дебалансите в енергетиката ще се увеличат и за пореден път ще се създадат условия за неравнопоставеност между отделните стопански субекти.

Палатата, позовавайки се на становището на Българската газова асоциация, член на БТПП, настоява предложеният проект на решение на КЕВР за утвърждаване на цени за второто тримесечие на 2017 г. на обществения доставчик "Булгаргаз" ЕАД да бъде преразгледано в духа на пълна прозрачност и обективност.