Това е вторият петгодишен мандат на Минчев начело на Българската телеграфна агенция. Минчев е генерален директор на БТА от 2003 г., но на 21 декември 2017 г. изтича първият му мандат на поста по приетия през 2011 г. закон за БТА.

През 2012 г. той бе единствен кандидат за поста, предложен от ГЕРБ. Според закона за БТА един човек има право да заема поста два мандата от по 5 години. Това значи, че Минчев може да е генерален директор на БТА до 2022 г.

Кандидатурата му бе предложена от Тома Биков от ГЕРБ. След преизбирането генералният директор положи клетва пред Народното събрание.

Председателят на медийната комисия Вежди Рашидов припомни, че Максим Минчев е генерален секретар на Световния съвет на информационните агенции и акцентира върху усилията му новините да достигат до нашите сънародници зад граница.

Това е единствената агенция, която в момента работи за популяризиране на положителното, което се случва в държавата, подчерта още Рашидов, цитиран от БТА. Той пожела агенцията да се развива все повече и да носи престиж на българския народ.

Тома Биков припомни, че преди няколко месеца НС е приело с пълно единодушие отчета на агенцията за 2016 г., което, по думите му, е достатъчно доказателство за подкрепата на кандидатурата, а медийната комисия също единодушно го е одобрила.

Юлиан Ангелов заяви подкрепата на Обединените патриоти за номинацията като подчерта, че агенцията е една от малкото ангажирани с българите зад граница медии. 

От името на левицата Иван Ченчев също заяви подкрепа и добави, че в БТА липсват фалшивите новини. Впечатлени сме от презентацията на Минчев пред комисията по култура и медии, пожелаваме успех и разширяване дейността на агенцията, каза още представителят на БСП.