"Не само трябва да се мисли, а да се направи. Не е морално - не са се повишили доходите на хората, за да си позволяваме ние, депутатите, да си повишаваме заплатите. Когато на хората не се вдигат доходите, не е морално на политиците да се вдигат", заяви тя пред журналисти, след като регистрира водената от нея листа на "БСП за България" в 25 МИР София, цитира я БНР.

Възнагражденията на народните представители са равни на 3 средни брутни заплати в обществения сектор за последния месец от тримесечието. За декември сумата е била 1070 лева, което значи, че в следващия парламент ще са със стартова заплата от минимум 3210 лв.

Нинова обяви още, че БСП предлага външна фирма експерт, а не служебният министър на финансите Кирил Ананиев да направи ревизията на държавния дълг от 16 млрд. лева. Това се случи, след като по-рано днес служебният премиер Огнян Герджиков отказа да откликне на призива на социалистите за такава ревизия, защото не иска да изпълнява партийни поръчения.

"Моля Герджиков да не го приема като партийно поръчение, а като необходимост да каже истината за състоянието на държавата", каза Нинова и го призова за по-малко емоции.

Тя потвърди информацията, че бившият командир на карловската бригада ген. Димитър Шивиков всъщност няма да бъде кандидат-депутат на БСП, макар това да беше съобщено в петък.

"Поради повдигнатите обвинения към него беше оттеглен от листите", обясни лидерът на левицата.

Преди дни Нинова подписа споразумение между коалиция "БСП за България" и Конфедерация "Гражданско общество" и обяви, че Шивиков ще бъде представител от гражданската квота в листата на Пловдив-област. Генералът обаче не беше включен в листите, гласувани на пленума на БСП в неделя. Самият той разбрал след пленума и това го е изненадало.