"За“ предложението гласуваха 74 народни представители, "против“- 31, “въздържали се“ - 81, предаде "Фокус".

От парламентарната група на "БСП за България“ предложиха в правилника по време на мандата на 44-ото Народно събрание основното месечно възнаграждение на депутатите да не се преизчислява, а да се определя въз основа на заплатата им, получена в 43-ия Парламент за месец декември 2016 г.

Жельо Бойчев от БСП, един от авторите на проекта, заяви, че замразяването на депутатските заплати би било добър знак и пример за съпричастност към огромната част от българските граждани.

В отговор Владислав Горанов (ГЕРБ) предложи дебат за размера на заплатите за висшите държавни длъжности като засега се запази действащото правило за депутатските заплати. Проблемът е, посочи той, че понякога средната величина расте, а реалните доходи намаляват и икономиката тръгва надолу, винаги ще има бедни и богати. Ако благосъстоянието на хората расте, ще растат и нашите заплати, ако намалява, ще намаляват и нашите, обобщи бившият финансов министър, цитиран от БТА.

В отрицателен вот Веселин Марешки обяви, че ПГ на "Воля" е против популистичното предложение за замразяване на заплатите на високи нива, но са за намалението им наполовина и след това да бъдат замразени.

Заплатите

Според разпоредбите председателят на НС ще получава месечно възнаграждение с 55 на сто по-високо от основното месечно възнаграждение на депутатите, а заместниците му с 45 на сто.

При съпредседателство на парламентарната група се полага заплата за един председател, записаха депутатите.

Ако народен представител заема повече от една ръководна длъжност, получава по-високото възнаграждение за едната длъжност, а за другите - възнаграждение като член.

За участие в подкомисии, временни комисии, работни групи, избрани от постоянните комисии, народните представители ще взимат пари пропорционално на времето на работа, но не по-голямо от 5 на сто от основното им месечно възнаграждение.

Предвижда се депутатите да могат да получават допълнителни възнаграждения при реализиране на приоритетни за страната задачи.

Нинова: Коалицията залага мини  

Лидерът на БСП Корнелия Нинова направи декларация от парламентарната трибуна относно подписаното днес коалиционно споразумение между ГЕРБ и Обединените патриоти.

Увеличението на пенсиите и мажоритарният вот ще бъдат изпитание за бъдещата управляваща коалиция. Тази коалиция, така както сте я подписали, залага рискове, мина, нестабилност на България, категорична беше Корнелия Нинова.

Тя посочи, че в документа е записано, че всяка партия е свободна извън това споразумение да отстоява различни политики и да търси подкрепа за тях в зала.

На нас това ни напомня коалицията ГЕРБ-Реформаторски блок - за едни неща ще сте заедно, но за други ще се търсят плаващи мнозинства, купуване на гласове вътре в залата и осигуряване на подкрепа, коментира Нинова.
По думите й това гарантира нестабилност и безпринципни споразумения.

"Е, не искаме да сме част от това и няма да ни внушавате, че това е дестабилизация от страна на БСП", заяви Нинова.

"Чакаме с нетърпение две теми, за да ги видим тези плаващи мнозинства - увеличение на пенсии и доходи, референдум и мажоритарен вот. Това ще е изпитанието за вашето споразумение", коментира лидерът на БСП.

Оставаме алтернатива и продължаваме пътя си за промяна, докато не променим България, политическата класа и статуквото в страната, заяви Нинова.