В тях е записано, че повод за искания вот е невъзможността на избрания на 4 май 2017 г. кабинет с министър-председател Бойко Борисов да се справи с основния проблем пред българската държавност – корупцията.

"Предложеният проект на решение не е самоволен опозиционен акт, а необходимост и се основава на разбирането, че корупцията е пропила цялата държава; че правителството на ГЕРБ и „Обединените патриоти“ не само не може, но и не иска да преустанови този процес; че правителство, което не се справя с този кардинален проблем, фактически е загубило правото си да управлява", аргументират се още социалистите.

Те дават и редица примери за корупция, сред които: ремонтът на НДК, Суджукгейт, Хасковогейт, изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност и други.

"За сметка на своето бездействие по отношение на действащите корупционни схеми, през краткия период на съществуването си поредното правителство на Бойко Борисов дава достатъчно примери за различни прояви на корупция и користно поведение на властта, всеки един от който - достатъчно основание да се гласува недоверие на Министерския съвет", пише още в мотивите.

Според левицата фактът, че корупцията властва в България, не се нуждае от доказване, но за деветте месеца, през които е на власт, правителството е употребило повече енергия да обяснява, че тя е несъществуващ проблем, отколкото да ѝ се противопоставя.

„Атакуваме правителството по темите здравеопазване, обществени поръчки, строителство и саниране и контрабандата. Мотивите към внесения вот на недоверие са 10 страници и се надяваме, че всякакви спекулации, че няма мотиви, че няма готовност, са затворени“, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти.

Тя поясни, че БСП засяга няколко сектора в тях, а конкретиката остава за дебата и дните около него, защото в едни мотиви не може да бъде изписано всичко и те са политическата аргументация.

Не приемаме вота за саботаж на европредседателството, а за отговор на 83% от българките граждани, които считат, че това е проблем № 1“, подчерта Нинова.

Според нея борбата с корупцията и всички прояви като вот на недоверие е проевропейска политика.

По думите й вотът е подписан от 80-те депутати от ПГ на „БСП за България“ и от гласуването на вота ще си проличи кой иска да се бори с корупцията и кой не.

"По-добре сами срещу корупцията, отколкото като част от статуквото, което я брани", декларира тя.

Във връзка с контрааргументите на ГЕРБ, че и БСП е била корумпирана, Нинова заяви, че това е изключително грешна позиция:

„Да, по време на всички управления, е имало случаи на корупционни практики и никой не отрича това. Разликата и въпросът днес е друг – осъзнаваме ли, че ножът е опрял до кокала и на това трябва да се сложи край. Осъзнаваме ли, че това е бич номер едно за България и за бедността, и за доходи, и за всичко. Ние го осъзнаваме и искаме всички мерки“.

Според нея управляващите го осъзнават, но искат да се продължи по същия начин.

Докато БСП внасяше вота на недоверие, самият Бойко Борисов представяше в Европарламента в Страсбург приоритетите на България по време на председателството. По повод корупцията той заяви:

„Корупция има навсякъде и водим огромна битка. Избиран съм 11 пъти като победител на избори в България. Ако има такава корупция, каквато казвате, ще има ли ръст на икономиката и инвестиции?. Как ще ни избират все нас на първо място? Както сме се заели сега, до 2-3 години ще се справим и то добре".

КРЪСТОСАН ОГЪН: Корнелия Нинова срещу Тома Биков за вота на недовирие

Изследване: Близо 52% одобряват вота на недоверие