"Ще се обърнем за подкрепа към всички парламентарни групи, които смятат, че тази външна политика е предателство към националния интерес на България. Ако постигнем съгласие, ще внесем вот на недоверие", заяви пред журналисти в парламента лидерът на партията Корнелия Нинова.

Това стана, след като правителството реши да свали доверието си от Ирина Бокова и да издигне Кристалина Георгиева като кандидат за генерален секретар на ООН.

Поискахме министър-председателят и външният министър да дойдат в парламента и да представят причините, поради които МС е взел решение за издигане на Георгиева. За нас това е резил за България. За пореден път Борисов се оказа слаб да защити националния интерес. Това изглежда като поддаване на чуждо влияние, взимане на решение под натиск от вън”, каза Нинова.

Според нея с това, което се случва, се минира възможността българин да застане на най-високия пост - генерален секретар на ООН, което е абсолютно неприемливо и непоследователно.

Тя отрече идеята за вот на недоверие да е предизборен ход, подчерта, че това с Бокова е било капката, преляла чашата на търпението, и посочи още причини:

Мисля, че достатъчно теми се събраха, които ние постоянно повдигаме. Става въпрос за бежанците и кризата, за средствата, които са отпуснати за изграждане и допълване на съществуващите лагери; решението общините да изграждат гета, както ги нарекохме; санкциите срещу Русия. Да не изреждам всички аргументи...”.

Лидерът на социалистите обаче подчерта, че няма как да не търсят подкрепа от други партии, тъй като няма как да внесат вот на недоверие само със своите гласове.

На въпрос какво би посъветвала Бокова в този момент, Корнелия Нинова отговори:

„Ирина Бокова не трябва да се оттегля. Надяваме се да остане. Тя все още има високи шансове”.

Йотова: Кураж, Ирина!

Междувременно кандидатът на БСП за вицепрезидент Илияна Йотова написа във Фейсбук:

"С издигането на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН пропуснахме историческата възможност, която имахме с кандидатурата на Ирина Бокова. Действията на Бойко Борисов са саботаж срещу България. Многогодишната мечта на г-жа Георгиева най-после се изпълни, тя обаче няма никакви шансове".

По думите на Йотова е ясно е, че Борисов и новият му кандидат играят за някой от останалите претенденти.

"Къде ви остана самочувствието и гордостта на българи, господа управляващи? Кураж, Ирина, не им се давай!", заяви още евродепутатката.

АБВ: Оставка на министър Митов

Вот на недоверие по външната политика отдавна е наложителен, не само заради това, толкова бъркотии не е създавал никой, подкрепи бившите си колеги от БСП и лидерът на АБВ Георги Първанов.

Толкова слаба, бездейна, неефективна, противопоказна, антинационална дипломация не сме имали за 130 години. Идеологизирана е външната ни политика, това е пагубно за държавата“, каза още той на пресконференция.

По думите на Първанов най-естественото нещо е външният министър Даниел Митов да освободи поста си.

Знам, че в историята на българската дипломация има неуспехи, има даже откровени поражения, но такава излагация не е имало. Мисля, че една такава стъпка, не замяна, защото разбирам, че г-жа Бокова остава в играта, тази ситуация, в която имаме двама кандидати, както беше казал колоритен журналист - приляга ни, ние сме малка героична нация“, добави той.

Според него оттук-нататък никой няма да гледа сериозно на българската дипломация и на наша кандидатура.

По думите на Първанов отговорността на премиера е изключително висока.

"Това какво искат в Европа, в Германия, която не е член на Съвета за сигурност, е ли основание да сменяме „по средата на реката своя кандидат“, или каквото иска Орбан?. Това показва, че нямаме суверенна дипломация, правим всичко, което ни поискат отвън“, каза още той и определи ситуацията като унижение в световен мащаб.

По-рано Даниел Митов каза, че няма процедура за оттегляне на номинация за генерален секретар на ООН и Бокова трябва сама да преоцени участието си.

По думите му решението на правителството е дошло след дълго време на искрена подкрепа за нея и положени огромни усилия на всички институции, но, "за съжаление", след неформалните гласувания, е трябвало да се констатира, че тя губи подкрепа.

Самата Ирина Бокова вчера заяви, че не вижда сериозна причина да се отказва от надпреварата. Днес тя още не е коментирала решението на кабинета.


КРЪСТОСАН ОГЪН: За смяната на Бокова с Георгиева

АНКЕТА: Коя кандидатура за шеф на ООН подкрепяте?