За внасянето на вота са се подписали общо 69 депутати - от "БСП лява България", ДПС и двама независими - Георги Кадиев и Велизар Енчев, предадоха БТА и БГНЕС.

Има индикации, че и други парламентарни групи, след като обсъдят мотивите, могат да се присъединят към вносителите на вота и евентуално да го подкрепят, заяви Хасан Адемов от ДПС, който уточни, че става дума за БДЦ. "Атака" също е уведомена, но все още няма заявена позиция.

"Вотът на недоверие е форма на диалог между управляващи и опозиция, но надеждата е да има корекция в този сектор, защото политиката, която се води, е изключително неправилна, несистематизирана, с командно-административен подход, лишават се български граждани от достъп до здравеопазване", заяви още Адемов.

Според него има структурна бариера в лицето на т.нар. Национална здравна карта, а и друга, функционална - постановление на МС, което ограничава финансирането на лечебните заведения. По думите му оттук нататък няма как медиците да бъдат доволни и да работят спокойно. От друга страна пациентите също са притеснени, проблеми има и в лекарствената политика, подчерта Адемов.

Д-р Емил Райнов от БСП пък заяви, че не се иска да има само смяна на здравния министър Петър Москов, а на цялото управление.

"Вотът е срещу цялото правителство. Все пак министърът предлага, но МС гласува цялостната политика, така че вотът е срещу цялостната политика, срещу това управление, което трябва да си ходи. Може би чрез вота ще изясним къде е разделителната линия и за тези, които хем са във властта, хем се титулуват като опозиция", добави Райнов, цитиран от БНР.

Първоначално от БСП предложиха за обсъждане още две теми за вот на недоверие - за демографската криза и вътрешната сигурност, както и за провал на цялостната политика на кабинета. В крайна сметка обаче, след разговори с ДПС, се разбраха само за здравеопазването. 

Москов: След един месец спазми?

Час след внасянето на вота, самият Москов коментира пред журналисти иронично: "О, вече? След 1 месец спазми?", предаде БГНЕС. Още преди два дни той каза, че чака вече месец да чуе мотивите на БСП и ДПС.

Министърът бе категоричен, че не очаква този вот на недоверие да успее.

"Разбира се, с цялото ми уважение към народните представители, които са го внесли, ще прочета мотивите и ще кажем аргументите на министерството и на правителството", добави Москов.

На въпрос очаква ли сериозни аргументи по време на дебата в парламента, той отговори, че като чува досегашните аргументи - не, предаде БТА.

Дебатите по вота на недоверие към правителството трябва да се състоят не по-рано от 3 и не по-късно от 7 дни от внасянето му, което значи следващата седмица. За да бъде успешен този вот "за“ трябва да гласуват 121 народни представители. Толкова обаче опозицията не може да събере, така че резултатът е предизвестен.