Това обяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова, след като в четвъртък народният представител и зам.-председател на ПГ на АБВ Кирил Цочев заяви, че от партията няма да дадат подписите си, ако няма лидерска среща на двете партии.

Покана за разговори от БСП са изпратили и към ДПС, предаде "Фокус".

Социалистите предлагат преговорите с АБВ да се проведат в понеделник, 3 октомври, от 9.30часа, а час по-късно и тези с Движението.

От БСП настояват вотът на недоверие да е за външната политика на правителството, като конкретната причина за него е оттеглянето на подкрепата на кабинета за кандидатурата на Ирина Бокова, но и цялостната външна политика на страната.

По-късно лидерът на АБВ Георги Първанов обяви, че от партията искат да поставят въпроса за вот на недоверие в сферата на сигурността.

Той определи поканата от страна на БСП като повиквателна и посочи, че конкретно в понеделник с екипа му имат други ангажименти.

Председателят на АБВ призова на евентуална срещу между двете партии от БСП  да обяснят какви са били истинските причини за провала на преговоритe за съвместно участие в президентската надпревара.

По думите му от АБВ са готови да водят разговори по отношение на това кои са болезнените и тежките теми в управлението на страната.

Според него проблемите в сферата на сигурността като цяло са много по-тежки и към тях хората проявяват много по-висок интерес, като очакват адекватен отговор от управляващи и опозиция.