Освен това, разговорът трябва да e иницииран от БСП.

Това заявиха пред журналисти в парламента зам.-председателят на НС Кирил Цочев и говорителят на ПГ на АБВ Мариана Тодорова, след като вчера от БСП заявиха, че търсят подкрепа от други партии за вот на недоверие за външната политика. Основната причина беше оттегленото доверие от Ирина Бокова като кандидат на България за генерален секретар на ООН и издигането на еврокомисар Кристалина Георгиева.

Ако БСП не изпълни това условие, подписи няма да има, категоричен бе Цочев, макар че, по думите на Тодорова по принцип има основание за такъв вот на недоверие. Това заяви вчера и самият Първанов.

"След отказа на Корнелия Нинова да продължим преговорите за обща президентска кандидатура, доверието е силно подкопано и рискуваме, ако водим преговори, след това да кажат, че нашите мотиви са по-добри и да се откажат от този вот", обясни днес позицията на групата Тодорова.

Тя добави, че са били проведени неформални разговори, но от АБВ не са съгласни на такъв диалог, защото въпросът бил лидерски и политически.

"Преговорите трябва да се водят по официалния ред, не може на парадния вход да не желаят комуникация с нас, а през задния, когато е нужно, да искат да ни употребяват и да търсят подкрепа", подчерта Тодорова.

По думите й укорителен е вчерашният опит на правителството да бъде залъгано обществото, защото още от самото начало личало, че няма ясна подкрепа за Бокова, дори е имало колебания за самата номинация.

"Но те трябваше да са искрени, опитаха се да изиграят сценария за слабото представяне, за да тушират напрежение сред обществото", смята говорителят на ПГ на АБВ.

Тя посочи, че депутатите на Първанов няма да бойкотират пленарните заседания, защото кампанията и изборите не са оправдание да не идват на работа, а те изпълняват задълженията си.

Днес, след отказ на депутатите от БСП и ДПС да се регистрират в пленарната зала, не беше събран кворум и заседанието не се проведе. Според ГЕРБ това е бойкот заради решението на кабинета да издигне Кристалина Георгиева за шеф на ООН.