Това заяви в пленарна зала депутатът от БСП Ирена Анастасова в протестна декларация от името на групата.

Според учебна програма по История за 10 клас, оповестена на 15 януари, у нас не е имало никога фашизъм, нито нацизъм, но затова пък комунизмът е заклеймен като по-ужасен от турското робство, констатира БСП.

Затова социалистите искат отмяна на учебна програма, станала факт от 15 януари.
Те искат още със заповед на министъра да се създаде комисия от безспорно признати авторитети в историческата наука, доказали своята безпристрастност, която да преразгледа учебната програма и да предложи нов вариант, който еднакво обективно да отразява историческите факти и събития от всички периоди в развитието на българската държава.

Анастасова, която е бивш директор на 125 училище в София, припомни, че промяната на учебните планове и програми е продиктувана от въвеждането на новия Закон за предучилищното и училищно образование.

Всичко, което очакваше българското училище - олекотяване на учебното съдържание, съобразяване с възрастовите особености на децата, логически връзки между изучаваното в различни учебни дисциплини, така и не се случи, коментира тя.

"Изваждаха се и се връщаха в програмите едни или други български поети и писатели, бяха пропуснати цели епохи от Историята, Географията или раздели от Биологията. Компресира се силно учебният материал в 8-и, 9-и и 10-и клас, заради липсата на тези предмети в 11-и и 12-и", отбеляза Атанасова.

По думите й след утвърждаването на новата учебна програма по История за 10-и клас е станало ясно, че основната цел на промяната е политизация и нова идеологизация на образованието.

Тя отбеляза, че в програмата по История не се говори за фашизъм в България, антиеврейско законодателство и пронацистки характер на управлението.

"Няма присъединяване към хитлеровия Райх. Няма Закон за защита на нацията, няма съпротива, няма окупация на Македония и Тракия, няма партизани, няма 12 000 избити ятаци, няма ги децата ястребинчета, няма кой срещу кого воюва, няма победа на Червената армия над нацизма", коментира тя.

"Посочено е, че ученикът трябва да може да оценява значението на действията за спасяване на българските евреи през Втората световна война. Спасяване от какво - след като ги няма антиеврейските закони?", коментира Анастасова.

Досега в 10-и клас се изучаваха поне нацизмът и теорията за чистата раса, вече няма да се изучават, посочи тя.

Питаме министъра на образованието кой предложи промяната в учебната програма по История за 10 клас във варианта, кои са тези корифеи на историческата мисъл, каза Анастасова.

Къде беше професионалният дебат, попита тя.