Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на дебатите за оставка на Валери Жаблянов като зам.-председател на парламента, която управляващите поискаха.

„Днешното му изказване е заявка за председателския пост на БСП“, каза още Цветанов.

„Валери Жаблянов трябваше да се извини на хората в зала от Съюза на репресираните от комунистическия режим. Възрастна жена ми каза, че е била дете, когато са я пратили в лагера. Попита ме защо този човек се държи така и не почита паметта на загиналите от комунистическия режим.

„Това е най-болното, което днес можем да констатираме от изказването на Валери Жаблянов. Днес трябваше да бъдем много по-смирени, особено БСП. През последните няколко месеца те единствено искат да провокират проблеми, да се отклоним от европейския път“, заяви още зам.-председателят на ГЕРБ.

По-рано лидерът на БСП Корнелия Нинова защити яростно Жаблянов, като обвини управляващите в диктатура срещу инакомислещите и заяви, че това е отмъщение за оставката на Димитър Главчев като председател на НС. Тя се закани, че ако той бъде свален от поста, левицата ще сезира не само Конституционния съд, а и Съда по правата на човека в Страсбург.

По този повод Цветанов коментира:

„Относно съпоставката с колегата Димитър Главчев, изразявам пълната си подкрепа към него. Това, което той направи беше достойното. Сложи България пред личната обида, която му нанесоха от БСП. Направеното от Главчев е много по-ценно за демокрацията, отколкото поведението на Жаблянов. БСП са в правото си да предложат друг зам.-председател на парламента. Призовавам ги да го направят, но да не предлагат депутата Иво Христов (който заяви, че 80% от населението е дебилно - б.р.), който няма как да бъде приет заради обидите, които нанесе“.

Още вчера обаче Нинова заяви, че няма да предлагат никого на мястото на Валери Жаблянов.

Самият той произнесе пламенна реч, която започна с: "Другари и другарки, социалисти и антифашисти!".

И БСП, и ДПС напуснаха залата преди гласуването, но социалистите все пак се върнаха, за да дадат вота си "против".

В крайна сметка Жаблянов беше отстранен със 110 гласа "за".