„БСП е в състоянието на националния отбор по футбол. Партията е слаб тим и за това са виновни играчите в него", коментира Дончева тази сутрин пред Нова тв.

Тя разкритикува остро работата на лидера на червените Сергей Станишев, но не скри скептицизма си и към позицията и действията на Георги Първанов в битката за лидерското място в партията.
Нито от единия, нито от другия може да се очаква да реши проблемите на фабриката на БСП, а партията така и не можа да реализира електоралния си потенциал", каза още ексдепутатката, известна с острия си език.

Тя категорично отхвърли възможността да развива формацията си в рамките на БСП. „Аз просто познавам кадровия потенциал на социалистическата партия", добави Дончева.
Тя изрази съжаление, че не може да каже дали нейното движение ще се включи в предстоящ парламентарен вот, защото за това бил необходим сериозен финансов ресурс, а членовете на движението не разполагали с такъв.
„Идеята на „Движение 21" е да се направи мрежа, която да позволи на ключови позиции да застанат хора, които имат качества, но традиционните партии не им дават шанс", обясни Дончева.

По повод повтарящата се тенденция на всички избори хората да се надяват, че ще се появи нова партия, която ще оправи положението, тя коментира: "Търсенето на спасители е един български патент, който се повтаря вече много години и който е белег за две неща. Едното е, че наистина има някакъв недостиг на здравина и устойчивост във вече утвърдените политически сили. Това е едно неуловимо чувство за хората, като чувството на несигурност, което ти вдъхва някой човек. И второто е липсата на рационалност у българина да търси правилни решения".