Тя подчерта, че не е кандидат за лидерския пост в БСП.

"Според мен най-силната комбинация за партията е Стефан Данаилов със силен екип под него",
каза Йотова.

Тя разказа пред Нова тв, че е настояла да се подаде оставка веднага след слабото представяне на евроизборите.

"Исках ние да сме партията, която първа да се оттегли от подкрепата си към правителството, не защото не продължавахме да го подкрепяме, не защото трябваше да има някакви радикални действия от наша страна, а защото си давах сметка, че от изборите до сега страната щеше да изпадне в политическо безвремие, както и стана", допълни тя.

Йотова посочи, че не е срещнала подкрепа на тези си идеи, защото колегите й смятали, че не са изчерпани възможностите, а е и имало и много важни закони за приемане в парламента.

"Няма какво да крием, от изборите насам, особено след прословутата пресконференция на Лютви Местан, очевидно ставаше дума за правителство, което в един момент ще среща подкрепа на едната партия, а после на другата. Но беше очевидно, че машината, която трябваше да го поддържа, вече я нямаше", допълни тя.

Йотова подчерта, че БСП не е била в коалиция с ДПС: „Ние нямахме коалиционно споразумение, имаше отделни общи позиции".

Тя коментира, че изпитото кафе в Кърджали между Борисов и Местан не е било случайно, както и начинът, по който са били предупредени журналистите.

"Още тогава ни светна червената лампа", посочи Йотова.

Евродепутатът заяви, че крахът на КТБ е можел да бъде избегнат. Тя изтъкна, че когато е трябвало да бъде спасена банката, са надделели политическите пристрастия на ГЕРБ.

"Спомняте си бомбастичните изказвания на господин Борисов, слава Богу нищо не се случи. Всичко това за фалит на държавата и привикване на МВФ се оказаха поредните балони", категорична бе тя.

Илияна Йотова посочи, че доста преди изборите е поискала оставката на министри, на първо място - този на земеделието и храните.