Това заяви пред bTV Стефан Данаилов, който преди дни бе избран за зам. - председател на БСП. Големият актьор направи това интервю точно на празника 24 май и не пропусна да даде мнението си, както по политически теми, така и за българското образование и култура.

По думите му Бойко си е Бойко Борисов. "Няма да му давам съвети, но и той трябва да внимава със съветниците си, какъвто съвет отправи и към Корнелия Нинова.

Аз си говоря с опонентите си", каза още той и добави:

"С Бойко Борисов не се виждаме. Ранният Бойко ми беше по-голям фен. Гледахме филми заедно".

Данаилов коментира и отказа на Росен Плевнелиев да се кандидатира за втори мандат като президент. Според него той не е имал друг избор, тъй като му „извадили очите“.

Според Данаилов трябва да има някакъв период на спокойствие. "Стига с тая спирала за БСП. Продухаха ми се ушите. Трудното е да стопираш нещата и да ги върнеш обратно", каза Данаилов.

Що се отнася до това дали Първанов ще е президент, той каза: "Може би му се иска". "Предстои ни много тежка битка за президентските избори. Кандидатурата трябва да е единна на левите. Въпросът е, че идеята за допитване вътре в партията е много хубава. Задкулисните номера не са много хубави, но те продължават", обясни Данаилов и добави, че Корнелия Нинова се вслушва в думите ми.

За празника и българските студенти

"Моето сърце е голямо. Вратите на дома ми са отворени. Преди като завършваха студентите ми - ходих с тях на дискотека, щуреех повече от тях, но сега не ме държат краката и не мога да видя кой е в тая дискотека. Има яд в мен, не съм аз, не съм това, което бях до преди година и половина. Защо така ми се случи - не знам, аз съм активен човек. Ругая се, само псувам, яд ме е на крака, на очи. Страх ме е. Наясно съм, че колкото ти е дадено - толкова. Започвам да се вглеждам в себе си. От моя страна приятелствата са намалели", каза още Стефан Данаилов.

В празничния ден професорът каза още, че винаги когато пее “Върви, народе възродени!“ очите му се пълнят със сълзи. “Целият текст не го знам подробно, но винаги плача. Очите ми се пълнят със сълзи и като млад и като стар.“, разказа Стефан Данаилов.

Попитан дали се вглежда в миналото и в душата, той отговори, че се е вглеждал и дори мислел да разказва мемоари на някой пишещ брат, но му се сторило, че това ще е последен вой. Сега се отдалечих от тази идея, добави той.

За починалата му съпруга Мария

"Говоря си непрекъснато с Мери. Не я бях сънувал от години, но тука за две седмици - няколко пъти я сънувам. Няма да ги разказвам тези сънища, защото ще се намери някого да ги разтълкува. Говоря си с нея и тя си е с мен, независимо дали я сънувам или не. В нашия дом всичко сме създали с нея. Не съм променил нищо, всичко си е както е било", разказ още той.


За бъдещето на България

"Много години пропуснахме, но сме в правилна посока, малко бавно вървим. От съсипването на селското ни стопанство насам много се крадеше. Хората не го спряха, а беше пред очите им", каза червеният зам.-председател по повод посоката, в която върви България. "Харесвам си България, всичко си имаме", каза още Данаилов.