БСП организира днес в областния град дискусия под мотото "Истината за шистовия газ и истинските алтернативи в енергетиката", предаде БТА.

Народният представител допълни, че местни допитвания за проучване и добив на шистов газ трябва да се направят особено в райони, в които са заявени такива интереси като Шабла и Генерал Тошево и има потенциална опасност за земеделската земя.

Опасността в Добруджа да се появят сонди не е отминала, заяви на дискусията Явор Куюмджиев, бивш заместник-министър на икономиката и енергетиката в 86-ото правителство на страната.

Куюмджиев коментира, че отдавна е известно, че в Добруджа са едни от най-големите залежи на въглища в Европа, които за много десетилетия могат да осигурят енергийна независимост на страната, но никога не се е пристъпвало към експлоатация на ресурса поради опасност за екологията.

По думите му по същата логика не трябва да се допуска и добивът на шистов газ. Шистовият газ е същият "балон" като този с недвижимите имоти, който предизвика финансовата криза в света, и до няколко години ще се спука.

Цената на шистовия газ изкуствено се поддържа ниска, а проекциите на газовите находища нарочно се завишават, коментира бившият заместник-министър.

Куюмджиев добави, че шистовият газ се използва като инструмент в геополитическите съревнования между САЩ и Русия.

Мораториумът върху проучването и добива на шистов газ трябва да се запази, заяви на дебата Синтия Недялкова, която е сред организаторите на подписки и протести да не се допуска фракинг в Добруджа.

Екоактивистката изрази съмнение, че провеждането на местни референдуми може да бъде опорочено чрез купуването на гласове.