Това става ясно от видео, качено в неговия Фейсбук профил вчера. Записът, анонсиран със заглавието "Русия...", е от публично събитие, на което се вижда флаг на Ротари клуб - Раднево.

Пред аудиторията Христов, който е социолог, коментира скандалното изказване на говорителката на руското Външно министерство, заради което дори президентът Румен Радев каза, че става дума или за непознаване на историята, или за провокация.

"Искате ли да ви кажа как се прави това - скандалът, който върви вече два дни. Класика в жанра - като отчетеш, че 80% от населението са дебилни и дори трудно се подписват, това работи безупречно. Кое беше поводът - омаскаряването на паметника на Съветската армия с антисемитски надписи. Какво каза Мария Захарова - че не трябва да се забравя, че ако не беше Съветската армия, 50 000 български евреи щяха да бъдат депортирани. Някой съмнява ли се, че нямаше да стане така? Или ще кажем ние: йок, не - на Гьоринг и Хитлер - ние ще си ги пазим нашите евреи, вие си гледайте работата!", казва Христов (думите му могат да бъдат чути в 15-та минута от записа).

След това депутатът, който влезе в парламента от гражданската квота на БСП, продължава:

"Какво направиха нашите вестници по линия на хибридната война? Казаха - руснаците твърдят напук на историята, че те били спасили българските евреи. Това е класическо изместване на проблема. Проблемът не е кой спасил и кой не спасил. Проблемът е защо вие осирате съветските паметници? Защо не направите същото с Паметника на Съветската армия в центъра на Виена? Унищожаването на съветските паметници става в Прибалтика, Полша и България. Нещо да ви говори това? Когато имаш един оскотял, необразован, примирен народ, манипулацията става много лесно". 

След като медиите разпространиха изказването му, проф. Христов свали видеото от социалната мрежа. То обаче вече беше качето в YouTube.



Бивш посланик: Русия ни провокира заради Западните Балкани

КРЪСТОСАН ОГЪН: Кой спаси българските евреи?