Бизнесменът, който е зам.-председател на Общинския съвет в Бургас, си е купил луксозния автомобил за 200 000 евро и се появи с него на честванията на Съединението на 6 септември. Това предизвика гнева на лидера на левицата Корнелия Нинова, която заяви, че Бенчев не би трябвало да си позволява да ходи на публични събития с толкова скъпа кола и се разграничи от него.

Той обаче отвърна невъзмутимо, че също се разграничава от нея и подчерта, че няма нужда от партията, но тя от него да, защото й е помагал много финансово.

Два дни по-късно социалистите в града излязоха с позиция, в която се казва:

"Общинският съветник от гражданската квота на БСП – Бургас г-н Бенчо Бенчев даде интервюта в редица медии. Той заяви публично: “Хора казват, че аз мога без БСП – Бургас, но дали БСП – Бургас може без мен”.

Като партия със 126-годишна история и общинска организация в Бургас със 123-годишни традиции, сме длъжни да заявим, че БСП никога не е била зависима от една личност, независимо с какви ресурси е разполагала, още по-малко от своите симпатизанти, независимо от техните финансови възможности.

БСП се крепи на силата на своите идеи, които изповядва, на духа и влиянието на своите членове и симпатизанти.

Ние изказваме нашата благодарност към хората от средите на бизнеса, които безкористно са помагали и помагат през годините на БСП, включително и на г-н Бенчо Бенчев, но общинската организация на БСП никога не е поставяла и не поставя дейността си в зависимост от една или друга личност".