Предлаганите от левицата промени в закона за облагането на физическите лица предвиждат да има семейно подоходно облагане - ще се правят допълнителни отстъпки за семействата с едно и две деца.

Плоският данък бе въведен от тройната коалиция в която участваше и БСП. Тогава премиер бе лидерът ѝ Сергей Станишев, а финансов министър Пламен Орешарски.

Депутатът от БСП Румен Гечев представи скалата за облагане на доходите, според която в хазната могат да влязат допълнително около 120-130 милиона лева.

Минималната работна заплата няма да се облага с данък. До 1000 лв. се запазва данък от 10% за горницата над минималната заплата. Пределният данък ще е 27 процента, което означава, че хората с доходи над 10 хиляди лева ще бъдат облагани с 27 процента над горницата от тази сума, до 10 000 лева с 25 процента, от 2 до 5 хиляди лева с 22 процента и от 1000 до 2000 хиляди лева със 17 процента над горницата от 1000 лв., показва предложението на депутата.

Към днешна дата минималната работна заплата е 360 лв., но от 1-ви юли тя ще стане 380 лв.

По думите на Гечев, хората с доходи до 1540 лева към момента, ще плащат по-малък данък, отколкото всеобщия 10-процентен данък.

"По този начин ние искаме да създадем условия, при които данъчната система да бъде в полза на българите с ниски и средни доходи и плавно с малки стъпки да се увеличава данъкът на българите с по-високи доходи"
, обясни депутатът от БСП.

Според Гечев въвеждането на прогресивна скала, която отговаря на световните и европейски стандарти, за България трябва да бъде изключително балансирана и да бъде направена внимателно.

„Горната ставка от 27% е почти половината от пределната скала на ЕС. По този начин искаме да създадем условия, при които промяната в данъчната система да става плавно, в полза на хората с малки и средни доходи и с малки стъпки да се увеличава данъкът на българите с по-високи доходи”, каза Гечев.

Депутатът от БСП Янаки Стоилов подчерта, че предложението е направено символично преди 1 май – Деня на труда.