За комфорта на пушачите през зимата всяко заведение инвестира между 5 и 50 хил. лева.

Отделни постройки, тенти и отоплителни уреди са само някои от вариантите, с които собствениците на кафенета и ресторанти се опитват да привлекат пушачите.

Ресторантьорите са притеснени, че ако забраната за пушене на закрито остане, ще се повторят загубите от миналата зима. Затова от БСП вече се опитват да прокарат сред депутатите промени, с които цигареният дим в заведенията да се върне.

Особено актуален е въпросът сега, защото има минусови температури. От ежедневието аз виждам, че няма заведение, което да спазва закона. А един закон, който не се спазва, не обслужва интересите на хората.

В момента той изпълнява само сивия сектор – за да не ги наказват ресторантьорите намират връзки и плащат
”, коментира Спас Панчев от „Коалиция за България”.

Противниците на цигарения дим обаче смятат, че това е крачка назад. Затова вместо отпадане на забраната предлагат по-солени глоби за нарушителите и затягане на контрола.

„Хората свикнаха, дори пушачите да ходят в заведения, в които въздухът е чист. Атмосферата е приятна и започнаха да си създават този навик – или по-малко да пушат, или да пушат навън”, казва Гергана Гешанова от „България без тютюнев дим”.