Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира пред журналисти, че с предложението им към БСП се надява по този начин да промени в положително мнението на онези формации, които не застават зад поправките в основния закон.
Те бяха внесени вчера в деловодството на парламента и под тях стоят 132 подписа на ГЕРБ, РБ, ПФ и част от ПГ на БДЦ.
Създаването на временна комисия е точка в дневния ред на депутатите за утре.

Цветанов уточни, че левицата са оценили положително жеста да оглавят Комисията и ще отговорят до края на деня.

Той каза още, че във временния орган за Конституцията всички политически сили ще участват на паритетен принцип с по двама представители.

"Така се надяваме да се получи максимален политически консенсус и да се доближим до нужните 180 гласа, които да дадат по-голямо устойчивост на конституционните промени. Това, което предлагат от РБ за прокуратурата (възможност за импийчмънт на главния прокурор и др.), е нереалистично. Дори да приемем механичния сбор на гласовете на двете формации, пак няма да стигнем 160 гласа, необходими за второ гласуване", коментира още председателят на групата на ГЕРБ.

По думите му от партията се придържат към това, което е подписано от всички депутати от РБ, ПФ, ГЕРБ и БДЦ.

Зам.-председателят на ГЕРБ отново повтори, че управляващите търсят широка подкрепа, отворени са за диалог и ще разчитат много на разговорите в комисията.

Цветанов обясни, че ще се срещне и ще убеждава ръководствата на всяка една парламентарна група.

По-късно Чавдар Георгиев от левицата обясни, че отказват предложението на ГЕРБ, което било интересно и отговаряло на капацитета на ПГ на БСП, включително и персоналното предложение за председател.

"Но при условие, че нашата ПГ е против тези изменения на Конституцията, не е целесъобразно да приемаме предложението", каза той, цитиран от БНР.

Лидерът на ПП АБВ Георги Първанов пък коментира, че имат основание за разсъждение и цялостна позиция, както и че направените предложения за промяна в Конституцията за съдебната власт са неприемливи.

"Ще имаме възможността по всеки един от пунктовете на промените да коментираме и да изразим възраженията си. Това не е промяна, която може да направи съдебната власт по-ефективна. Няма да бъдем вносители на такива предложения и ще отстояваме своята визия, изразена в предложения в нас проект по Закона за съдебната влас", заяви Първанов, цитиран от "Фокус".

Промените


Във внесените промени в Конституцията е заложено разделянето на ВСС на две колегии - съдийска и прокурорска. Пленумът на ВСС се състои от всички негови членове, е записано още в проекта. Сред правомощията му е да приема проектобюджет на съдебната власт и да го внася в парламента, да взема решение за прекратяване на мандата на изборен член, да прави предложение до президента за назначаване и освобождаване на председателите на ВКС и на ВАС и на главния прокурор.

Заседанията на пленума на ВСС се председателстват от министъра на правосъдието, който обаче не взема участие в гласуването.

Предлага се да отпадне текстът, според който кадровите решенията на ВСС се приемат с тайно гласуване.

Преди дни бившият правосъден министър на Румъния Моника Маковей, известна като архитект на румънската съдебна реформа, довела до арести и присъди на политици, коментира, че промените в Конституцията у нас само ще забавят борбата с корупцията.
Правосъдният ни министър Христо Иванов опонира, че без тях губенето на време ще продължи.

АНКЕТА: Необходима ли е промяна в Конституцията?