Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на заседанието на Националния съвет на БСП, цитирана от „Фокус“.

Лидерът на БСП коментира подкрепата на ГЕРБ за референдума на Слави Трифонов, който предвижда мажоритарен вот в два тура, 1 лв. партийна субсидия на глас и задължително гласуване. За тези предложения гласуваха над 2 млн. души.

Нинова заяви, че ГЕРБ много добре знаят рисковете за държавното устройство и представителната власт, но го подкрепят, тъй като добре знаят, че няма да мине.

„Целта е да се хвърли прах в очите на хората, но не и да се реализира волята на над 2 млн. души“, коментира Нинова.

„Обединени патриоти“ не биха го подкрепили, защото ще останат извън парламента“, каза още Нинова и посочи, че това е „чудесна“ симбиоза от „принципност“ и „грижа“ за народния вот.

Лидерът на БСП заяви, че Пленумът на партията има позиция по референдума на Слави Трифонов от 6 ноември 2016 г. Тя обясни, че БСП подкрепя въвеждането на смесена избирателна система и уточни, че с решението се предлага на държавните институции, на специалистите да се включат в обсъждането и разработването на проект за такава избирателна система.

По думите на лидера на БСП в тогавашното си решение партията призовава политическите сили за разумно отношение. Тя предложи Националният съвет да разработи промени в закона за въвеждане на мажоритарно-смесена система, което да бъде обсъдено между парламентарната група и Пленумa.