Това съобщи пред „Фокус“ Александра Берданкова от Областния съвет на БСП – Пловдив.

На заседание на Областния съвет на БСП снощи Пловдивската организация е приела отворено писмо до членовете на Националния съвет, в което застава в подкрепа на областния си председател и иска среща с лидера на партията Корнелия Нинова.

Именно заради нея Гергов, който първоначално заяви, че не смята да подава оставка, се оттегли, след като тя бе категорична пред медиите, че няма да позволи БСП да бъде свързвана с лични инициативи на свои членове - организираната среща между главния прокурор и бизнесмена Сашо Дончев.

Пловдивските социалисти са били възмутени, че за първи път се коментират вътрешнопартийни проблеми пред медиите, вместо преди това да бъдат обсъдени на вътрешно ниво.

Водачът на БСП-Пловдив град Красимир Трифонов заяви, че напрежението покрай скандала трябвало да се преодолее с диалог, а вместо това решението на пленума в събота за оставка на Гергов било предрешено от изказванията на Нинова предишната вечер пред "Панорама".

„Вчера на заседанието на председателския съвет и изпълнителното бюро г-н Гергов получи подкрепата на общинските председатели, оттук нататък очакваме да поканим председателя на партията в Пловдив, за да дискутираме създалата се ситуация", каза той, цитиран от телевизия "Европа".

На въпрос дали смята, че това може да бъде и удар към главния прокурор, Трифонов отговори:

"Вероятно това е атака срещу него, като се има предвид кое е лицето, замесено в скандала”.

Вчера пък самата Нинова опита да сложи точка на скандала с думите:

„Не смятам, че БСП ще се разцепи заради оставката на Гергов. Решението е взето на Национален съвет чрез подадената оставка. Този въпрос е приключил за партията".

Миков: Има сделка с Гергов

Големият въпрос - основателно или не Георги Гергов е изваден от Изпълнителното бюро на БСП, се предхожда от един друг въпрос - каква сделка беше направена, за да влезе той в Изпълнителното бюро. Сделката е ясна - обещания, коментира междувременно пред БНТ бившият лидер на БСП Михаил Миков.

Формирането на ръководството на партията със сделки, а не на принципна основа очевидно днес предизвикват трусове при разместването и разплитането.

"Абсолютен прецедент е, че БСП има само един зам.-председател и нарушение на устава. Партията функционира така година след Конгреса, защото ангажиментите и сделките не са били оформени и очевидно е трябвало по-дълъг период, за да се стигне до сегашния момент, когато се намира повод тези сделки да не се изпълнят", допълни Миков.

Той не очаква още оставки в Изпълнителното бюро, защото конструкцията на взаимно крепене е в основата на функционирането на ръководството. Възможно било една голяма част от членовете на Изпълнителното бюро, които са народни представители, по предложение на председателя да бъдат извадени, така и други сделки и отношения да бъдат разтурени. По думите на Миков, засега фактите показват, че сделките са за обещавани постове.

Още вчера президентът Румен Радев заяви, че не може да бъде арбитър в случая и заяви само, че ако има възможност да говори с главния прокурор, би обсъдил въпроса с него.