Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на заседание на Националния съвет на партията. Тя направи оценка на двугодишното управление на ГЕРБ и коалиционните им партньори, предаде БТА.

По думите й в страната липсва държавност, задълбочават се бедността и демографската криза, увеличават се неравенствата. Според Нинова в обществото липсва духовност, цари безкултурност, войнстваща арогантност, незаслужено отношение към творците.

"Мнозинството дойде на власт с обещание за реформи, ниски нива на публичен дълг, а какво се случи след две години - дългът нетно се увеличи на 26 млрд. лв. през 2016 г. и правителството натовари няколко поколения да го плащат", заяви Нинова.

Преките инвестиции са намалели, разпределят се поръчки само на фирми, близки до управляващите, 954 фирми в строителния бранш са закрити, всички големи енергийни проекти в региона ни заобикалят, линията на бедност се е увеличила с 25 процента, изреди негативите Нинова.

По думите й има риск от спиране на европейски средства по оперативни програми.

Реформата в образованието тръгна с грешки, в ход е политика за облагодетелстване на частното образование, коментира Нинова. Правителството на ГЕРБ показа, че науката в България като фактор на растеж не е важна, смята тя.

В здравеопазването според нея е абсолютен хаос.

Външната политика е поставила България в унизително положение на международната сцена, смята Нинова. Според нея външната ни политика е пасивна, покорна на чужди интереси.

Във вътрешен план намаляване на престъпността има само в отчетите на МВР, но не и в живота на хората, каза Нинова.

Според нея се е увеличила дейността на каналджиите.

В земеделието има негативни резултати, спрян е процесът на децентрализация на общините, не е започнала програмата за подкрепа на Северозапада, каза Нинова.

Правителството сгреши първо с дефинирането на проблемите в съдебната власт, правосъдната реформа се провали, каза Нинова.