Михаил Миков е председател, той има право на своя екип, коментира депутатът Георги Кадиев и допълни, че не вижда драма.

Даже закъсня с изграждането на екипа си, посочи Кадиев и отбеляза, че "това Изпълнително бюро е наследено от Сергей Станишев".

Националният съвет на БСП проведе заседание, което определи като "Пленум на истината".

Кадиев уточни, че "изключени" е неправилна дума и двамата по-скоро са били оттеглени от Бюрото, защото не е имало някакви особени забележки срещу тях.

В Бюрото влиза ново попълнение - Стефан Стефанов от Велико Търново.

Самият Миков отбеляза, че ИБ не бива да се възприема като свещена крава. На днешното заседание не е обсъждано отстраняването на Драгомир Стойнев от Изпълнителното бюро, не съм го предлагал, уточни Миков.

Драгомир Стойнев каза на свой ред, че не му е искана оставката, а е трябвало да отговори на поставените въпроси от предишния пленум.

"Тогава е коментирана моята дейност като икономически и енергиен министър, понеже нападките бяха толкова остри, че дори и ГЕРБ не са си позволявали такива нападки, бях длъжен да отговоря", коментира той.

Когато отговорих, Националният съвет разбра точно какво се е случило, посочи Стойнев. Бях длъжен да говоря за политиката, която сме водили, защото тя винаги е била в интерес на гражданите и срещу големите корпорации, винаги съм защитавал интересите на българските граждани, заяви Стойнев.

Националният съвет е приел и два важни документа - единият е декларация, свързана с разполагане на тежка военна техника в България, в която се посочва, че БСП е категорично против разполагането на тежка бойна техника у нас, а другият документ е платформа за местните избори.

Михаил Миков пред пленума

БСП продължава да се налага като последователна опозиция и алтернатива на днешното управление, заяви Михаил Миков. Той отчете, че се е увеличил броят на законодателните инициативи с лява насоченост.

Посочи обаче, че докато има съживяване на активността в пленарната зала, същото не може да се каже за дисциплината.

Има редица случаи, в които отделни прояви станаха повод за дълги препирни в публичното пространство и обяснения, често верни, а често - обслужващи тези зложелатели, които искат БСП да изглежда раздирана от противоречия, отбеляза Миков.

По отношение на ситуацията в енергетиката Миков отбеляза, че сагата с цената на тока дава най-ясен израз на непроменената същност и характер на днешното управление.

Миков посочи, че в областта на здравеопазването също продължава крайно дясната политика. Беше приет законопроект, който механично изолира големи групи хора от здравеопазване, дори да са били коректни със здравните вноски, посочи той.

Миков коментира и предлаганите промени в конституцията и каза, че те очевидно имат едничката цел - засилване на влиянието на управляващата днес коалиция в съдебната власт.

Михаил Миков прочете и текста на проект за декларация, която да бъде обсъдена и гласувна от НС, във връзка с разполагане на тежка военна техника в България. БСП е категорично против разполагането на тежка бойна техника в страната.

България сама трябва да определя източника на заплахите и необходимото ниво на защита. За България и българите Русия не е военна заплаха, се казва в декларацията.