Парламентарната група на БСП внася проект за решение за създаване на временна комисия в Народното събрание за установяване на фактите и обстоятелствата, свързани с изпълнението на национална програма за саниране.
Това обяви на брифинг в парламента зам.-председателят на групата Жельо Бойчев, предаде БТА.

От БСП искат комисията да установи всички обстоятелства, свързани с изработването на критериите за програмата и изпълнението на целите й.

Предмет на дейността на комисията ще е също и да установи обстоятелствата за начина на определяне на пределните цени на строителните дейности по програмата, както и изразходваните финансови средства до момента и постигнатите резултати.

БСП иска комисията да види и какво е бъдещото развитие на програмата.

Бойчев отбеляза, че от данни, представени от министъра на регионалното развитие, се вижда, че към момента има подписани договори за близо 2 млрд. лв. Има 4759 договора, сключени между общините и съответните етажни собствености.

Става ясно, че няма предвидени финансови средства в Бюджет-2018 г. за продължение на програмата и изпълнение на тези 4759 договора, отбеляза Бойчев.

По думите му към момента не е ясно какво е бъдещето на програмата, не е ясно какъв процент ще бъде заплащан от гражданите. Това създава дискриминация между тези, които ползваха 100 процента финансов ресурс безвъзмездно и тези, които трябва да доплащат, заяви Бойчев.

Притеснени сме от констатациите в доклада на Сметната палата, който е отразил, че е нарушен законът за публичните финанси, каза Бойчев.

По думите му в закона е казано, че бъдещи ангажименти за стартиране на програми, които ангажират бюджетен ресурс, могат да стават само чрез държавния бюджет и решение на НС. Според Бойчев става въпрос за ангажирания над 1 млрд. лв. ресурс за 2017 г. по програмата за саниране, който не е гласуван в държавния бюджет.

Надяваме се работата на комисията да покаже всички факти и обстоятелства на тази създала се корупционна среда, която доведе до там да бъдат разплащани дейности, чиито качество и количество не бяха удостоверявани по най-коректния начин и бяха финансирани дейности извън обхвата на програмата, заяви Бойчев.

ГЕРБ: Програмата ще продължи и без комисия

ПГ на ГЕРБ няма да подкрепи искането на БСП за Временна комисия за Програмата за саниране, каза на брифинг в Народното събрание депутатът от ГЕРБ Николай Сираков, цитиран от "Фокус".

"За неголемия ми престой в парламента разбрах, че когато БСП насочат нанякъде вниманието си, това значи, че управляващата коалиция има сериозен успех. В този случай е така“, заяви той.

Сираков подчерта, че програмата за саниране е една от изключително важните за България и подчерта нейните ефекти като спестените и намалените сметки на гражданите, облагородяването и променянето на облика на градската среда.

"Програмата накара хората да се обединят, да се сдружат, към момента има над 6300 сдружения“, каза депутатът.

"Хората очакват програмата да продължи и тя продължава, защото те я искат“, категоричен бе Николай Сираков.

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройство Малина Крумова също увери, че програмата за саниране не е спряна и продължава да се изпълнява.

"Към момента има над 850 завършени сгради, близо 600 са в процес на изпълнение. Останалите са в различен етап на договаряне на обществените поръчки", посочи тя и допълни, че средствата за сградите, които се изпълняват са осигурени и ще бъдат финансирани от бюджета.

"Бъдещето на програмата, както вече сме декларирали, е в зависимост от разработваната жилищна стратегия“, уточни зам.-министърът.

"Резултатите от програмата вече са видни. През юли извършихме проучване сред сградите, които са били завършени в края на 2016 година. Съвсем ясно е, че домакинствата, които са били бенефициенти и са успели да се включат, за първи зимен сезон са реализирали между 40 и 60% спестявания на разходите си за отопление“, обясни Малина Крумова.

"Дори само това показва какъв е резултатът от програмата. Оставям всички естетични и строителни аспекти на програмата, които може да се видят във всеки град“, каза още тя.