Социалистите предлагат на пленарното заседание да бъдат изслушани премиерът, министри и службите за сигурност. Нинова предложи още политическите сили да се обединят около спешното изграждане на оградата и средствата за армията по границата, максимални усилия за прекратяване на нелегалната миграция, каналджийството и нелегалния трафик.

От БСП поискаха още отмяна на постановлението на Министерския съвет за трайно заселване на бежанци в български общини и категорична позиция пред Европа за ревизия на Дъблинското споразумение.

Нинова посочи, че ще поставят въпроса на блиц контрол в парламента, за да се уточни датата и процедурата на такова заседание и ако трябва, то да е при закрити врата. Тя отбеляза, че може би заседанието на КСНС миналата седмица е било мястото за такова съгласие, но тогава повечето политици били ангажирани с пазарлъците кой да получи мандат и да управлява.

Лидерът на БСП посочи, че има разминаване между официалния отговор на еврокомисаря по миграцията Дмитрис Аврамопулос и отговора в парламента на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова относно средствата за бежанци за България.

Отговорът на ЕК гласи, че окончателният финансов принос на ЕС е определен на 101 млн. евро, т.е. не 160 млн. евро. България е поела ангажимент за съфинансиране в размер на 11 млн. евро, като тези пари са за създаване на три нови отворени кризисни центъра за настаняване в България, както и за модернизация и обновяване на един транзитен център, посочи Нинова, цитирана от БТА. Според отговора на министъра Бъчварова общата стойност на дейностите по тази тема е 166 млн. евро, отбеляза тя. Нинова изчисли, че разликата е 65 млн. евро и попита откъде ще дойдат тези пари.

Лидерът на БСП коментира, че в отговора на Бъчварова никъде не е споменато, че ще се правят три нови лагера, а се говори за купуване на 500 сглобяеми контейнера за настаняване на граждани. По думите й има огромно разминаване и някой лъже. Според БСП неинформираността на българското общество е в основата на протестите.

Нинова каза, че вече има и първо решение на съд в Дюселдорф за връщане на сирийски семейства у нас, като първа страна от ЕС, в която са влезли.

Социалистите призоваха за ревизия на обявените в последния месец и половина обществени поръчки, спиране на продажбата на имоти на занижени цени и смяната на бордове на държавни дружества.