Министър Николай Нанков участва в заседанието на Комитета за наблюдение на Оперативна програма "Региони в растеж".

БСП еволюираха за "Бузлуджа“ - както щяха да протестират, се съгласиха с процедурата, която им предлага законът, каза още министърът.

Нанков поясни, че от БСП не могат да ги накарат да вършат нещо незаконосъобразно.

Миналата седмица той изтъкна, че със сега действащите текстове в закона, безвъзмездно прехвърляне на паметника "Бузлуджа", както поиска БСП, е невъзможно.

По думите му БСП си приобщава и има паметника за свой.

"Не, че е на партията, чл. 1 от онази Конституция отдавна не функционира. Паметникът не е на партията. По времето на Луканов, на Виденов и Станишев, нямам спомени паметникът да е реставриран и превърнат в мемориал и в каквото и да било, на каквото и да е“, заяви министър Нанков.

Ще се прецени кой е най-добрият вариант за опазването на паметника, каза министърът, като допълни, че решението не се взима нито само от него, нито от депутатите от Стара Загора, нито от кмета на Казанлък, а от Министерския съвет.

Нанков посочи, че през годините държавата не е успяла да осигури ресурс за реставрация на паметника и каза, че е скептичен за възможността занапред държавата да се ангажира с това.

Кой е най-добрият вариант за опазване на това да го наречем културно, според някои не толкова културно историческо наследство? Въпросът е, че имаме една даденост, един паметник, който трябва да бъде под една или друга степен реставриран и поддържан наистина като адекватен най-малкото и сигурен строеж. Защо не и от него да се генерират и приходи в качеството му на културно-историческа ценност, коментира Нанков.

Попитан дали държавата трябва да се ангажира и да бъде в основата на една реставрация, министърът поясни, че всичко опира до финансов ресурс.

Като се върна назад във времето, държавата май не е успяла да осигури такъв ресурс. Дори когато на власт са били и едни други политически сили, допълни Нанков.

Той посочи, че по-скоро е скептичен за реставрацията на паметника.
"Трябва да се намери една сериозна концепция“, обясни министърът на регионалното развитие.

Нанков отбеляза, че последните две-седмици паметникът е определян като паметник на помирението. "Кой ще помиряваме, за какво? Не сме 1991-1992 г. Надживяхме май тези времена", смята министърът.

НА ФОКУС: Архитект за ”Бузлуджа”: Каква съдба чака спящия великан

АНКЕТА: 3 въпроса за паметника на Бузлуджа