Социалистите са депозирали в областната управа искане за прехвърляне собствеността на паметника на Бузлуджа. Това съобщи секретарят на партията Антон Кутев, цитиран от БГНЕС.

Скандалът с "чинията" на Бузлуджа избухна дни преди празника на левицата на 30-ти юли, когато хиляди фенове на БСП се качват на съкровенния за тях връх. Тогава облстният управител на Стара Загора Йордан Николов забрани митинга с обяснението, че полуразрушената сграда там е опасна за хората. Последвалите совалки от левицата при Бойко Борисов отпушиха митинга. Социалистите дори запалиха звездата на паметника още в петък вечерта, без да имат разрешение. За този им акт областният управител поиска санкции за лидерите на партията.

До 1992-а година паметникът на историческия за БСП връх е тяхна собственост, след което е одържавен. Сега те настояват за оставката на Николов заради липсата на поддръжка. БСП иска безвъзмездно прехвърляне на собствеността, като това, по думите на Явор Гечев от младежката БСП, ще бъде знак за мъжеството на премиера Бойко Борисов. Гечев се оплака, че и сега паметникът "Бузлуджа" е забранена зона за социалистите. Ако станат собственици, те ще започнат кампания за набиране на средства за възстановяването му.

Според Кутев въпросът за партийната собственост винаги ще бъде актуален и не е следствие от споровете за Бузлуджа.
Той коментира още, че в къщата на Бойко Борисов в Банкя може да се направи музей на неуспелия диктатор.
"Може да стане привлекателна атракция за културен туризъм", добави той.

Държавата ще прехвърли собствеността на Дом паметника „Бузлуджа" на БСП, ако от червената партия поискат, заяви Борисов на 2 август.