От БСП започнаха да отчитат свършеното от 42-то НС чрез своите председатели и зам.-председатели на парламентарни комисии.

Първи бе представен отчетът на комисията по труда и социалната политика, председателствана от Корнелия Нинова.

"Със съзнание сме, че не сме изпълнили всички очаквания на хората, но сме и със самочувствие за добре свършена работа в областта на социалната политика", заяви тя.

Нинова определи този парламент като труден, но ефективен.

Изминалата година беше силна в областта на социалната политика, 13 млрд. лева стигнаха до 4 млн. българи под различна форма на подпомагане на техния живот и ежедневие",
посочи Корнелия Нинова.

Тя отбеляза, че социалната комисия е провела 31 заседание, разгледала е 30 законопроекта, имало е седем изслушвания на социалния министър и неговия екип.

Нинова припомни, че бюджетът за 2013 г. беше актуализиран с 40 млн. лева, с които допълнително са стимулирани социални дейности.

"През 2014 г. е най-силният бюджет в социалната политика от 2000 г. насам и във финансово отношение и като групи хора, които обхваща",
посочи още тя.

Нинова благодари на правителството на Пламен Орешарски, че в най-голяма степен е изпълнило програмата на БСП в социалната политика.

"Увеличи се майчинството за отглеждане на дете от една до две-годишна възраст от 270 на 340 лв., максималният осигурителен доход се повиши от 2000 лв. на 2400 лв., замрази се стажът и възрастта за пенсиониране, увеличи се прагът на максималната пенсия, актуализираха се пенсиите, бяха дадени коледни и великденски добавки",
отчете още тя.

Нинова обаче отчете две несвършени неща.

По думите й напълно готов е законопроектът за възрастните хора, който остава да бъде приет при добра воля от следващия парламент.
Остава нерешен и въпросът за цялостната пенсионна реформа, която ще се прави от 1 януари догодина.

БСП ще настоява по тази тема да се търси национално съгласие.