Новината Кадиев съобщи в профила си във Facebook с мотива, че иска да обяви номинацията си директно, а не "опосредствено" през медии и агенции.

"Имам номинации за председател на БСП (София, области Бургас, Велико Търново, Разград, Плевен и т.н.) и официално обявявам, че приемам номинацията и ще се състезавам на конгреса на 27 юли",
пише той.

Кадиев бе единственият кандидат срещу соцлидера Сергей Станишев на последния конгрес през май 2012 г. Тогава той получи 173 гласа от общо 800 делегати.

Бившият соцдепутат обяснява в социалната мрежа, че се кандидатира, за да промени БСП, за да извървят пътя към силна, модерна, про-европейска лява партия, да се върне вярата на членовете на БСП в морала, да консолидират партията около промяната, не около статуквото.

"Кандидатирам се, за да печелим избори - нещо, което забравихме като усещане, за да разработим заедно зона за политически партньорства, защото променяйки БСП, променяме България", пише Георги Кадиев.

По думите му промяната на БСП е негово задължение и мисия.

Кадиев коментира по-късно за БТА, че очаква честно състезание за лидерския пост. Според него дори да има опити за манипулация, няма да успеят.
Той прогнозира, че заради многото кандидати ще има разпиляване на вота и вероятността от балотаж е много голяма.
Освен Кадиев, с номинации за лидерския пост са Корнелия Нинова, Мая Манолова, Драгомир Стойнев, Михаил Миков, Янаки Стоилов, Борислав Гуцанов, Георги Гергов и Красимир Янков.

"Първото, от което трябва да започнем, е покаянието за грешките, които допуснахме - за това, че излъгахме стотици хиляди хора, когато издигнахме Делян Пеевски за председател на ДАНС, да се извиним и на тези, които гласуваха за нас заради референдума за АЕЦ "Белене", защото нищо не направихме", коментира той.

По думите му след покаянието следва промяната.

Според него трябва да се върне колективизма, защото редица органи на БСП били обезсмислени през годините - от Изпълнителното бюро и Националния съвет, които служели да подпечатват решения на един тесен кръг около председателя.
Като пример Кадиев посочи предложенията за Делян Пеевски и за Министерски съвет, в чийто състав имало много десни кадри.

На пленума на БСП през юни Георги Кадиев обяви, че ще подаде оставка като депутат и ще напусне Националния съвет на партията. Той обясни, че поема своята отговорност заради изборната загуба на социалистите на евровота.
По думите му проблемът на БСП не е в Изпълнителното бюро, а в лидера Сергей Станишев и хората около него.

АНКЕТА: Кой ще е новият лидер на БСП?