Промените са в изпълнение на мерките, приети в края на миналата година, заяви Миков на пресконференция след почти петчасово заседание на Съвета. Тези промени предстои да бъдат гласувани от конгреса на партията.

Сред промените са по-ясни правила за функционирането на органите на партията - подчертава се задължителният характер на решенията на висшестоящите органи, въвеждат се срокове за редица производства.

Въвеждат се мерки за организационно укрепване на БСП, преди всичко това са разпоредби за разпределяне на отговорностите за действията на членовете на партията.

Предвижда се при слаби изборни резултати, системно нефункциониране или при неизпълнение на решенията на Националния съвет, последният да има право да прекратява предсрочно мандата на органите, които допускат тези нарушения.

В този случай Националният съвет определя организационен съвет, който в шестмесечен срок следва да подготви и произведе изборите за ново ръководство на съответния орган.

Създаден е механизъм, според който при предсрочно прекратяване на мандата на едно лице - поради неизпълнение на задълженията му, то не може да бъде преизбирано преди изтичането на един пълен мандат.

В отговор на въпрос за поправката, добила популярност като "Анти-Станишев", Михаил Миков отбеляза, че не е прието неговото предложение председателят на Националния съвет да се ползва от специален статут и за него това изискване да не се отнася.

В крайна сметка решението е, че тази норма ще важи за всички - общински, областни председатели и председателите на контролните комисии, включително и за председателя на Националния съвет.

"Предложих лично това да отпадне, заради спекулациите в медиите, че това е персонална поправка", мотивира се лидерът на БСП.