Това заяви депутатът Иван Иванов от БСП по време на заседанието на вътрешната и финансовата парламентарна комисия по повод Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС), на което бяха изслушани финансовият министър, главният прокурор, председателят на ДАНС и директорът на митниците.

Депутатите от БСП влязоха в остър спор с финансовия министър Владислав Горанов относно събираемостта на данъците. Според тях по-високата събираемост се дължи на по-високите ставки и ръст на БВП, а не на резултати на приходните агенции.

Изводът, който категорично може да се направи, е, че по никакъв начин не бяха опровергани заключенията в доклада на ДАНС за системата БАЦИС и тези на прокуратурата, каза Иванов. Той допълни, че в писмо на финансовия министър от началото на годината се казва, че в момента все още се отстраняват проблемите в акцизната система. Както и, че от 340 точки за достъп, крайни периферни устройства, само в 47 са отстранени тези пропуски.

Директорът на ДАНС Димитър Георгиев призна, че са отправили 9 препоръки към Агенция "Митници" за пробив в системата. От тях в рамките на месец са били отстранени 8 от нередностите, а по последната все още се работело.

Според БСП това означава, че все още е възможно да се направи влизане и манипулиране на системата.

Левицата предполага, че прокуратурата не е намерила основания за образуване на дело, при проверката на подадени сигнали, че БАЦИС се манипулира, защото тя е направена да не остават следи кой е влизал в нея.

Според БСП държавното обвинение трябва да се насочи към възлагането на обществената поръчка за системата и изпълнението й. По думите на Иванов тази система е била поръчана през 2012 г. с ясното съзнание, че тя ще бъде лесно манипулируема и е била приета от възложителя с недостатъци и с уговорките, че те ще бъдат отстранени.

От левицата отбелязаха още, че от 2012 г. до 2016 г. Агенция "Митници" не са забелязали пропуските в системата и са разбрали за тях от доклада на ДАНС. Според БСП политически отговорни за проблемите в БАЦИС са тези, които са поръчали системата и продължават да я използват.

Освен това от БСП изнесоха данни, че същата фирма е правила и системата за контрол в НАП. Според депутатите от БСП същите проблеми ще се появят и там.

Депутатът от БСП Румен Гечев попита Горанов кога точно премиерът Борисов му е наредил да провери системата БАЦИС и защо това е направено устно. Министърът отговори, че това е станало през май 2017 г. и било нормална практика премиерът да нарежда с устни заповеди, а не да пише писма.

Народният представител от ПГ на „БСП за България” Пенчо Милков призова в Народното събрание медиите да проверят, защо е при било прието, че програмата БАЦИС е изпълнена, след като част от функционалностите й не са били реализирани, по предварителното задание. Освен това обърна внимание да проверят: " Кой е съставил техническите изисквания за програмата, така че да не остават в нея следи при манипулация. Това не може да се е случило без знанието на политическото ръководство на министерството на финансите."

„Стотици милиони левове от акцизи и ДДС потъват в сивата икономика”, каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Жельо Бойчев на пресконференция в централата на партията. Той добави, че БСП непрекъснато настоява и поставя въпроса за сивата икономика и контрабандата.

„През месец ноември, в парламента бе проведено закрито заседание, на което бяха изслушани ръководителите на всички служби и приходни агенции в страната и главния прокурор. На това заседание бяха изнесени фрапиращи данни за слабостите в работата на Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС)”, обясни още той. Бойчев добави, че идеята е била тя да свърже всички лица, задължени по Закона за акцизите и данъчните складове.

„Това е нужно, за да може да се бори контрабандата и държавата да събира дължимия акциз и ДДС”, добави още народният представител. Социалистът каза още, че постановлението от проверката на прокуратурата и доклада на ДАНС за работата на тази система са изпратени през август 2016 г. на премиера Борисов. „Ние многократно поставихме въпроса към него - какви мерки е предприела държавата, за да отговори на тези слабости. Той обаче бяга от тези въпроси”, каза още Бойчев.

Депутатите от БСП допълниха, че информацията за БАЦИС ще бъде използвана за вота на недоверие срещу правителството. Те прогнозираха, че целта им е вотът на недоверие да мине и да се чуят техните изводи и коментари по темата за борбата с корупцията и контрабандата.