Още миналата седмица от ГЕРБ заявиха, че ще поискат от Сметната палата да направи проверка на бонусите, които са получавали членовете на предишното правителство. Повод стана публикация, в която се цитират данни как министри и зам.-министри са вземали огромни суми между 100 000 лв. и 300 000 лева.

"Получихме отговор от Сметната палата, от който става ясно, че само за 2007 г. са получени такива възнаграждения в размер на 733 625 лв., от политически лица, които са били членове в бордове на държавни предприятия", съобщи днес на брифинг в парламента зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев, цитиран от "Фокус". „Поискахме отговор кои от политическите кабинети от 2007 г. до 2010 г. са получавали основно възнаграждение в така наречените „хранилки” – държавните бордове, едновременно бидейки политически лица”, добави депутатът от ГЕРБ.

Той уточни, че общо 37 души са лицата, описани в отговора на Сметната палата – 4-ма са били министри, 22-ма - зам.-министри, а 11 - членове на политически кабинети.
И даде пример с 11 зам.-министри, в чиито декларации до Сметната палата и НАП има разминаване - Димчо Михалевски, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството - над 32 687 лв., Даниела Никофорова, зам.-министър на транспорта – 13 860 лв., Иванка Христова, зам.-министър на труда и социалната политика – 3840 лв., Йордан Димов, зам.-министър на икономиката – 103 856 лв., Калин Рогачев – зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството – 14 752 лв., Кирил Ананиев, зам.-министър на финансите – 74 163 лв., Лъчезар Борисов, зам.-министър на икономиката – 20 302 лв., Матей Матеев, зам.-министър на здравеопазването – 9520 лв., Цонко Киров, зам.-министър на вътрешните работи – 12 187 лв., Ангелина Борисова-Тодорова, началник кабинет на Министерството на икономиката и енергетиката – 15 603 лв., Стефан Гунчев, началник-кабинет на Министерството на регионалното развитие и благоустройството – 14 700 лв.

Междувременно от БСП и ДПС призоваха управляващата партия да даде обяснение за допълнителните възнаграждения, получени от заместник-министрите за 2010 година.
В края на миналата седмица социалистите изнесоха данни за получени допълнителни възнаграждения от представители на изпълнителната власт, като сред тях с най-големи суми беше посочен министърът на икономиката Трайчо Трайков - с 37 000 лв.

От кабинета му обаче отрекоха той да е получавал допълнителни пари освен заплатата си, уточниха само, че като председател на УС на два фонда, по закон той получава възнаграждения, които са обявени в декларацията му пред Сметната палата. По същия начин пари вземали и предшествениците му като Румен Овчаров и Петър Димитров, които за година получили по 50 000 лв.
Вицепремиерът Симеон Дянков също бе категоричен, че членове на кабинета не са получавали бонуси от по 20-30 000 лева, както твърдят от БСП.

Въпреки това, днес Сергей Станишев заяви, че ГЕРБ трябва да отговорят откъде са тези средства, дали са от участие на членове на кабинета в бордове, или от допълнително морално стимулиране, и дали парите ще бъдат върнати, предаде БТА. Той отбеляза, че законът за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси предвижда заместник-министрите да участват в управителни органи на държавни дружества, без да получават възнаграждение. Ако са получили, тогава министър-председателят трябва да ги освободи и парите да бъдат върнати в бюджета, смята Станишев.

От ДПС пък заявиха, че утре ще изпратят заявление до премиера Бойко Борисов, за да поискат информация за раздадените бонуси, като се позоват на Закона за достъп до обществената информация. Ако не получат исканите данни, от движението ще инициират анкетна комисия за проверка по случаите с допълнително материално стимулиране.
"Докато огромна част от народа търпи лишения и обеднява, голяма част от политическите кабинети и служителите получават впечатляващи по размер финансови средства. Това, дори да е законно, е несправедливо и аморално именно заради приетия от Вас ангажимент, че няма да провеждате такава политика", се казва в заявлението до Борисов.