За въпросния документ пред журналисти в кулоарите на Народното събрание съобщи депутатът от ГЕРБ Галя Захариева, предаде БТА.

По думите й в резолюцията има точка, в която се казва да се избягва създаването на изолирани квартали, в които да се настаняват мигранти, като се насърчават тяхната интеграция и възможност за оползотворяване на целия потенциал, свързан с обществения живот.

Според друга клауза се посочва, че миграцията е призната в световен мащаб като основен инструмент за устойчиво развитие, т.е. тя била полезна, коментира Захариева.

В резолюцията се подчертава също, че държавите от ЕС трябва да служи за пример в насърчаване и защита на човешките права на мигрантите, най-вече в рамките на собствените си граници.

Категорично искаме и настояваме евродепутатите на БСП и на ДПС да дадат отговор, не само на нас, но и на цялото общество, което заливат в тяхната популистична предизборна кампания със страхове, насаждани в българските граждани, как държавата ще бъде залята от бежанци и как правителството нищо не прави, за да се справи с тази криза“, добави депутатката, цитирана от "Фокус".

Тя се обърна директно към евродепутата от БСП Илияна Йотова, която сега е кандидат за вицепрезидент:

Искам да запитам другарката Илиана Йотова утре, когато се организира протест в село Бояново по повод това, че държавата е предприела мерки там да се направи един превантивен център, ако се наложи да се използва за посрещане на мигранти, но вече там със всички сили се действа, за да се насажда страх и да се провокират протести. Нека да отиде тя утре и да обясни защо колегите от БСП и ДПС са гласували тази резолюция, а не да ги плаши, че Борисов нищо не прави“.

Ако ген. Румен Радев е спасителят от бежанския натиск, не знаем защо подкрепящите го партии гласуват в ЕП за насърчаване на този поток, допълни колегата й Маноил Манов.

По-късно председателят на ПГ на "БСП лява България" Корнелия Нинова потвърди пред медиите, че част от евродепутатите им са се подписали под резолюцията. Те ще бъдат извикани на Изпълнително бюро другата седмица, за да дадат обяснения защо са подкрепили резолюцията за насърчаване на миграцията. 

Лидерът на социалистите подчерта, че техните евродепутати не са съгласували позицията си с ръководството на партията.

"Разграничаваме се от съдържанието на резолюцията и от нейното гласуване, защото не отговаря на политиката на БСП", категорична бе Нинова.

Тя каза още, че тяхната политика е за засилен контрол по границите, борба с каналджийството, отмяна на постановление на правителството на ГЕРБ за трайно заселване на бежанци у нас, както и полагане на всички усилия България да не бъде превърната в бежански лагер и гето.

ПФ: Тези евродепутати да бъдат отзовани

Призоваваме за отзоваването на опозорилите българските интереси представители в Европарламента и замяната със следващите по списъка, коментира междувременно на брифинг председателят на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

Остро заклеймяваме поведението на БСП и ДПС, които извършиха огромно предателство спрямо интересите на цяла Европа, най-вече на българския народ", заяви той.

Според лидера на НФСБ сега се вижда истинското лице на "продажната коалиция БСП и ДПС".

Лидерът на НФСБ уточни, че резолюцията е приета с 339 срещу 333 гласа, което означава, че гласовете на българските евродепутати всъщност са обърнали гласуването и са позволили приемането на тази опасна и вредна за България резолюция.