В духа на политическите договорености, отказвам да съставя правителство, Министерски съвет. Връщам мандата”, заяви пред президента Атанас Мерджанов, председател на ПГ на КБ.

В 13 часа президентът Росен Плевнелиев връчи проучвателен мандата на втората по численост парламентарна група - Коалиция за България. Представителите на КБ Атанас Мерджанов и Корнелия Нинова върнаха мандата веднага, по малко от 24 часа, след като това направиха и ГЕРБ.

Мерджанов е категоричен, че решително ще се противопостави на всяко едно отклонение от договореностите на консултациите.

Президентът вече избра третата група, на която да връчи мандат, и това е ДПС.

Пред журналисти Мерджанов обаче каза, че "по никакъв начин не може да гарантира, че няма да бъде направен опит и изкушение да бъде създадено ново правителство в рамките на този мандат с участието на ГЕРБ и ДПС", цитира го "Фокус".

Той се аргументира с гласуваното по-рано в парламента решение за извънредно заседание за актуализация на бюджетите на държавата и на НЗОК, на което БСП се противопоставиха и напуснаха залата.
Партията същевременно настоя премиерът в оставка Пламен Орешарски да изтегли бюджетите от Народното събрание.

Мерджанов заяви, че в разговорите с президента БСП е предупредила за "огромната опасност и за неспазването и нарушаването на това споразумение от страна на двете политически сили ГЕРБ и ДПС”.

ДПС ще върне мандата. Ние не сме обсъждали изобщо друг вариант”, заяви междувременно заместник-председателят на ПГ на ДПС Алиосман Имамов.

ГЕРБ няма да влиза в коалиция с ДПС, лидерът им Бойко Борисов обаче не изключи възможността да работи с движението след изборите, ако "се налага да се спасява държавата".

Два дни преди конгреса

Очаква се Коалиция за България да не върне веднага мандата за съставяне на правителство, заради предстоящия в неделя конгрес на БСП. Такива слухове бяха пуснати по-рано.

За неделя е насрочен 48-мият Конгрес на БСП за избор на нов председател на партията и подготовка за предсрочните парламентарни избори. Около 20 са кандидатите за поста.

Вчера БСП събра националния си съвет преди заседанието на конгреса. Приет бе проект на политическа резолюция за участие в предсрочните парламентарни избори.

Социалистите смятат, че се налага ревизия на отношенията с ДПС, за да спре използването на властта за икономическо облагодетелстване.

Борисов: А къде е мандатоносителят Станишев >>


АНКЕТА: Кой ще е новият лидер на БСП?

КРЪСТОСАН ОГЪН: За подозренията на БСП, че ДПС ще състави правителство сега