"Ние сме единствената демократична партия, която има силни регионални структури, която има история и знакови лица по места", обясни тя пред Нова телевизия и обърна внимание на ситуацията при опонентите: „За ГЕРБ нищо не се е чуло. Там е ясно, че има двама души, които подреждат техните листи. Те просто се съобщават на структурите".

В петък стана ясно, че НС на БСП окончателно е утвърдил листите за изборите.

Манолова смята, че цялата енергия при подреждането на листите през последните дни е била повече от излишна, защото този път окончателното подреждане на листите ще го направят българските граждани. "Има преференция със седемпроцентен праг", посочи Манолова, която бе активно ангажирана с промените в изборното законодателство в дните на 42-то Народно събрание.

Според нея част от от избирателите няма да са съгласни с това подреждане.

"Ще имат свой фаворит, ще изразят своите предпочитания на изборите и в крайна сметка ще има много сериозни размествания, не само в нашите листи, но и в тези на другите партии", смята тя.

Впечатлението, че в БСП се наказват инакомислещите, е погрешно, категорична беше Манолова. Тя отбеляза, че подреждането на кандидатите става с тайно гласуване в местните организации.

„Освен, че подредихме листите, в тези дни приехме и нашата предизборна платформа. Там залагаме на леви политики, на социална подкрепа за хората, на повече държава", каза още представителят на левицата.

Манолова прогнозира, че в следващия парламент ще влязат малко партии, а от гласуването на избирателите ще зависи как ще изглежда следващото управление.

Социалистката изтъкна, че БСП си е извлякла поуките от това как трябва да прави партньорства и коалиции, особено в управлението.

"Има съпротива, нежелание, умора у хората, които ни подкрепят, и тръгвайки на избори, искайки доверието на хората, ние не можем да им натрапваме коалиции"
, отсече Мая Манолова. Според нея коалиции в бъдещия парламент на този етап изглеждат невъзможни и заради нежеланието и „от другата страна“.

Манолова припомни, че след предсрочните парламентарни избори през 2013 г., когато БСП спечели 83 мандата, е било ясно, че управлението ще бъде нестабилно откъм парламентарна подкрепа и че партньорството с ДПС е рисково. „Държавата беше в криза. Какво направи Борисов тогава? Той просто хвърли оставка и ние поехме отговорност. И сега плащаме и заради грешките, които направихме, и заради факта, че поехме управлението на държавата в нестабилна и сложна ситуация, защото мислехме за държавата, а не за дивидентите на БСП“, каза Манолова.

Тя определи като несериозни заявленията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че ако няма мнозинство в следващия парламент, няма да поеме управлението на страната.

Анкета: Какво управление предпочитате след изборите?