От последните дни стана ясно, че в Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/ са уговаряни обществени поръчки за десетки милиони и неправомерно са усвоени 50 млн. лева, каза Кирил Добрев от левицата на брифинг в парламента.

Прокуратурата разследва обществена поръчка за 51 млн. лв.

По думите на депутата от БСП политическото ръководство в лицето на тогавашния министър Лиляна Павлова е била информирана за това, което се случва в АПИ.

И тук идва въпросът за отговорността, заяви Добрев.

Ако е виновен Лазар Лазаров, ще понесе наказателна отговорност, кой обаче ще понесе политическата отговорност, да не стане така след няколко дена, че Лиляна Павлова да проверява Лиляна Павлова какво се е случвало в АПИ, коментира Кирил Добрев.

Той посочи, че магистралите са гордост на правителствата "Борисов"1 и "Борисов"2, сигурно и на "Борисов" 3. Искаме комисия, която да установи каква е цената, която плаща българския народ за тази гордост, добави депутатът от БСП.

Според него анкетната комисия трябва да бъде създадена на паритетен принцип и подкрепена от всички политически сили.

В отговор Лиляна Павлова коментира, че умее да носи отговорност за своите действия и за своята работа. Компетентните органи са тези, които могат и трябва да разследват, ако има сигнали или съмнения за нарушения, добави тя.

Мисля, че това е един опит да бъда дискредитирана, както аз, така и постигнатото от правителствата "Борисов" 1 и 2 в реализацията на големите инфраструктурни проекти, каза Лиляна Павлова. Според нея България може да се гордее с изградените над 400 км нови магистрали и пътища, а всичко друго било опит за омаскаряване и дискредитация, цитира я БТА.