Това обяви на пресконференция Корнелия Нинова, която коментира идеята да отпадне надбавката за стаж.

Идеята за премахване на тези надбавки възроди вицепремиерът Валери Симеонов в края на миналата седмица. Изглежда, че по този начин той искаше да се реваншира пред бизнеса за конфликта, в който влезе с шефа на КРИБ Кирил Домусчиев относно договора за приватизация на БМФ.

Подкрепи го и шефът на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова. Според нея няма гаранция, че по-възрастен работник е по-конкурентоспособен от младия специалист и тези надбавки не са честни.

Разбира се, трябва да се стимулират младите специалисти, защото човек с по-голям стаж взима и по-голяма заплата, заради класа, а млади и подготвени хора остават с по-малко заплащане, каза Нинова, цитирана в съобщение на пресцентъра на БСП.

Тя предложи да се намери формата такива млади специалисти да бъдат стимулирани с допълнителни плащания, бонуси, с тримесечно материално стимулиране, за да не се противопоставят хората с повече професионален опит на младите, които са модерни и адекватни на съвременните условия на труд.

Нинова е разговаряла с двамата лидери на синдикатите КНСБ и КТ „Подкрепа” и другата седмица ще имат среща и с двата синдиката, които имат същата позиция.

Вчера бизнес и синдикати влязоха в остър спор за премахването на надбавката.

Искаме да обсъдим тези позиции и като парламентарно представена партия да ги отстояваме в НС. По тази тема е изключително важно какво мислят ГЕРБ, като водеща партия в управляващото мнозинство, .

Лидерът на БСП припомни, че по тази важна тема, говорител станал Валери Симеонов.

Искаме да знаем, дали ГЕРБ споделят това предложение и ще го гласуват ли в пленарна зала? Или това е самоинициатива на г-н Симеонов? Той миналата седмица по друг повод каза, че премиерът Борисов не може да му нарежда какво да прави. ГЕРБ да се определят, заедно ли са в това и просто Валери Симеонов е говорител, или това е негова самоинициатива и имаме един истински премиер в лицето на Валери Симеонов, който предлага политики, и един скрит отзад Бойко Борисов, който изпълнява, коментира Нинова.