БСП реши да предложи и да започне незабавни разговори с ръководствата на другите опозиционни парламентарно представени партии и опозиционни партии в местната власт, които нямат свое представителство в парламента, по две теми, съобщи председателят на партията, цитирана от БТА.

Първата се отнася до общи опозиционни действия срещу правителството на Бойко Борисов, а втората - БСП да потърси подкрепа за алтернативните си предложения за промяната, която предлага, на политиките в България.

Парламентарната ни група  ще внесе няколко закона, които отразяват нашата политика за връщането на държавата в икономиката и за ролята на социалната държава, каза лидерът на БСП.

Говоря конкретно за антимонополно законодателство, защита на дребния земеделски производител и потребителите, защита на малкия и среден бизнес, за да осигурим една работеща икономика, която да гарантира приходи, които да могат да служат за основа за развитието на социалната държава и на социалната политика.

В момента изготвяме цялостен алтернативен план за развитие на България, подчерта Нинова.

"Ще застанем пред българите и много ясно и категорично ще заявим, че при тази ситуация, в която се намираме им представяме конкретна алтернатива“, заяви още тя.

По-конкретно ще внесем до края на тази сесия два законопроекта. Единият касае управлението на държавните дружества и държавната собственост, отделянето на това управление от политическата власт, от партийните квоти, от политическите назначения, създаване на условия тези дружества да се развиват, да инвестират и да увеличават възможностите за производство в България, поясни Нинова.

БСП е за спиране на приватизация, на концесиониране, изобщо на действия на дясното правителство, на действия на ГЕРБ, които продължават, по думите й, да разрушават държавната собственост в икономиката. Подготвен е и също ще бъде предложен закон за създаване на държавно предприятие в земеделието, съобщи още Нинова.

Предвижда се то да се занимава с изкупуване на земеделска продукция от дребни производители, нейната преработка, да гарантира пазари и нейната реализация в страната и извън нея.

През септември ще бъдат внесени още два такива законопроекта и на база на тези антимонополни политики, които БСП предлага, в защита на българското производство, на малкия производител, ще бъдат поканени на разговор всички опозиционни парламентарни партии и извънпарламентарните, които по места са опозиционни, каза Нинова.

Ще се водят разговори и за предварителните нагласи за президентската кампания.

Голямата цел е мобилизацията на партията - организационно, като опозиция, като алтернатива на това управление, подготовка както за президентски избори, така и за предсрочни парламентарни избори, заяви лидерът на БСП.

На този етап няма да се разговаря за обща кандидатура за президентските избори, каза Нинова в отговор на въпрос. Вероятно до края на юни - началото на юли този въпрос ще го обсъждаме, тъй като имаме пленум в събота на Националния съвет, на който ще вземем решение за провеждане на вътрешнопартийно допитване по темата за президентската кандидатура, съобщи председателят на БСП.

В отговор на въпрос Нинова сподели личното си мнение, без да ангажира колегите си, че е за широка лява кандидатура.

Костадин Паскалев категорично изключи варианта да се кандидатира за "Дондуков"-1.

"Не се чувствам подготвен за кандидат за президент и го казвам съвсем искрено", заяви Паскалев, цитиран от БНР.