Тя каза това на брифинг в президентството след проведените консултации с президента Румен Радев преди връчването на мандат за съставяне на кабинет.

„Смятаме, че ОП и ГЕРБ отстъпиха от намеренията си както да се направи минималната пенсия 300 лева, така и да растат доходите на хората. 2 млн. българи живеят в материални лишения, затова предложихме на президента Радев да свика КСНС по темите демографска катастрофа и бедност, както той прецени да ги разположи във времето и в поредност“, заяви още председателят на левицата и подчерта, че държавният глава е приел това предложение.

По думите на Нинова по вътрешните теми трябва да се търси национално съгласие. 

Тя добави, че във външната политика БСП отново е потвърдила позицията си, че също ще търсят и ще подкрепят национално съгласие по темите национална сигурност и председателство на ЕС. 

Лидерът на БСП обаче изтъкна за пореден път, че по волята на народа, като втора политическа сила, партията е опозиция в 44-тото Народно събрание.

„Обсъдихме нашата предизборна програма и уверихме президента, че ще бъдем алтернатива на управленската програма на ГЕРБ и ОП“, каза още Нинова.

И допълни, че парламентарната група на „БСП за България“ ще внесе нови законови предложения и предложения за промени в закони, които на 100% изпълняват предизборните им ангажименти.

По повод отказа на БСП Деница Златева да остане вицепремиер в бъдещото правителство, Нинова коментира:

„Не, не е повдиган въпросът за участието на Златева в кабинет на Бойко Борисов. Отказваме, защото това за нас е принципен, политически въпрос. Имаме решение на нашите органи в партията, че няма да участваме в голяма коалиция заради различията в нашите програми. Да не участваш в голяма коалиция, означава включително да не участваш персонално чрез членове на БСП, а Деница Златева е и член на ръководството на партията“.

Нинова коментира и скандала около депутата Георги Гергов, чиято оставка от ИБ на БСП поиска заради уредената от него среща между главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмена Сашо Дончев.

„Не смятам, че БСП ще се разцепи заради оставката на Гергов. Решението е взето на Национален съвет чрез подадената оставка“, каза тя лаконично и изтъкна, че този въпрос е приключил за партията.

Заедно с Корнелия Нинова в разговора с държавния глава участваха зам.-председателите на парламентарната групата Антон Кутев, Жельо Бойчев, Крум Зарков и Драгомир Стойнев.

По-рано Румен Радев съобщи пред журналисти, че с ГЕРБ ще договорят кога да бъде връчен мандатът, но най-вероятно това ще стане на 27 април, четвъртък. Консултациите с партията на Бойко Борисов започват в 15 ч.