По тези въпроси социалистите са готови да търсят съгласие с всички политически и граждански фактори.

Това се казва в проект на политическа резолюция за участие в предсрочните парламентарни избори, която трябва да бъде приета на конгреса в неделя, предаде БТА. Проектът бе приет днес от Националния съвет на БСП.

ГЕРБ остава наш основен политически опонент, защото е изразител на дясна и авторитарна политика, на скрити зависимости, е записано в проекта.

Социалистите посочват още, че се налага да ревизират отношенията си с ДПС, за да спре използването на властта за икономическо облагодетелстване.

По-рано днес в парламента лидерът на ПГ на КБ Атанас Мерджанов каза, че хоризонтът на правителството и на парламента им е бил преждевременно определен от страна на една от подкрепящите политически сили, имайки предвид ДПС, което оттегли подкрепата си след евроизборите.

От БСП посочват, че няма да влизат в съюзи, ако цената за това е отстъпление от най-важните им ангажименти. Такива съюзи могат да се правят само с конкретни писмени договорености, когато те са публично оповестени, заявяват социалистите.

НС на БСП препоръчва на партийните структури да не издигат за депутати действащи кметове от БСП. До 25 август листите трябва да бъдат окончателно подредени.

Избор на нов лидер

Гласуването за председател на БСП на конгреса в неделя ще става по възможно най-тайния начин - в тъмни стаички, каза депутатът от КБ Борислав Гуцанов.
Той очаква за първия тур да останат 6-7 сериозни кандидати. До момента номинираните за поста са 25, съобщи пред журналисти Милко Багдасаров, който е председател на комисията по предложенията.

Сред номинираните са настоящият лидер на партията Сергей Станишев и актьорът Стефан Данаилов. Милко Багдасаров също е номиниран, но днес е обявил намерението си да не участва в надпреварата за лидерския пост.

"Днес дадох личен пример и ги призовах тези, които ще си дават отвод да го направят предварително. Надявам се след отводите, реалните кандидати, които ще участват в състезанието, да не са повече от 7-8", каза Багдасаров.

Кандидатите ще имат по седем минути да представят вижданията си.

Борислав Гуцанов и Илияна Йотова обявиха днес пред журналисти, че няма да се кандидатират за председател на БСП, въпреки че имат номинации.

До момента готовност да се включат в лидерското състезание са заявили Драгомир Стойнев, Михаил Миков, Мая Манолова, Корнелия Нинова, Янаки Стоилов, Красимир Янков, Георги Кадиев.

За фаворит на досегашния лидер се спряга министърът на енергетиката Драгомир Стойнев, може би защото на последния пленум Сергей Станишев го посочи за зам.-председател на партията.

АНКЕТА: Кой ще е новият лидер на БСП?